Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν 150 άτομα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό των Ρομά (αθίγγανων) λίγο έξω από την Πτολεμαΐδα, οι οποίοι τους θερινούς μήνες αυξάνονται σε περισσότερους από 300, καθώς απειλείται η υγεία των πολλών μικρών παιδιών καθώς ζουν δίπλα στην περιμετρική τάφρο της πόλης που αποτελεί εστία αρουραίων.
Αφορμή για να βγουν σε κοινή θέα οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά έδωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» σε συνεργασία με άλλους φορείς, κατά τη διάρκεια της οποίας διανεμήθηκαν ρούχα και παιχνίδια στα παιδιά, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα ψυχαγωγίας στους κατοίκους του καταυλισμού.
Στα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του καταυλισμού που υδρεύεται από δύο μονάχα βρύσες, την απουσία χώρων υγιεινής, αλλά και την κακή κατάσταση του χωματόδρομου που οδηγεί στον καταυλισμό αναφέρθηκε ο αποκαλούμενος «πρόεδρος» των κατοίκων του καταυλισμού Νίκος Μπαντής. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό για να διαβάζουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, λείπουν εντελώς οι τουαλέτες, ενώ στην περιοχή- που βρίσκεται δίπλα στο κανάλι της πόλης διαβιούν μεγάλοι αρουραίοι που δαγκώνουν συχνά τα μικρά παιδιά κι οι οικογένειες του καταυλισμού που είναι πάμπτωχες δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση κι αναγκάζονται να πληρώνουν για να πηγαίνουν στους γιατρούς.
Την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό τόνισε ο εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης Δημήτρης Λεούδης, λέγοντας: «όπως βλέπετε κι εσείς οι συνθήκες εδώ είναι άθλιες. Οι άνθρωποι (έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο του 2011 47 οικογένειες και 78 παιδιά), μένουν σε παραπήγματα, με μία μόνο παροχή νερού, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα δρόμο που τον χειμώνα είναι επικίνδυνος». Η παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ εστιάστηκε, είπε, στη στήριξη των παιδιών, καθώς ήδη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατορθώθηκε και παρακολουθούν σχολείο περισσότερα από 15 παιδιά που μένουν στον καταυλισμό, αλλά και να στηριχθούν τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο Δημοτικό από του χρόνου. Αναφορά έκανε και στη συμπαράσταση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου που εμβολίασε το φθινόπωρο τα παιδιά αλλά και στη δέσμευση της δημάρχου ότι θα γίνουν προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού.
Στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της προσπάθειας που ξεκίνησε η ΑΡΣΙΣ τον Φεβρουάριο του 2011 με τη βοήθεια και χρηματοδότηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ένταξη και εκπαίδευση παιδιών Ρομά αναφέρθηκε κι ο Φιλόλογος, Δημήτρης Ζανδές, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή φοιτούν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας 19 παιδιά του καταυλισμού Ρομά, καθώς άρχισε να μπαίνει στη νοοτροπία των γονιών τους ότι πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Η δήμαρχος Εορδαίας διαβεβαίωσε για τη στήριξη της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι ένα πρώτο βήμα θα είναι η μεταφορά νερού αλλά, να τοποθετηθούν βιολογικές τουαλέτες και ντουζιέρες, αλλά και άλλοι κάδοι απορριμμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ απέκλεισε τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης καθώς πρόκειται για πρόχειρες παράγκες. Ανέφερε ότι αρκετές φορές ο δήμος έχει προμηθεύσει με τρόφιμα κατοίκους του καταυλισμού και παραδέχθηκε ότι παρά τις παρεμβάσεις που θα κάνει άμεσα ο δήμος στον καταυλισμό το θέμα είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς τους σε νόμιμα σπίτια για να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και για να εκλείψει αυτός ο δυσλειτουργικός πυρήνας που βρίσκεται δίπλα στο ρέμα, γι’ αυτό και στόχος πρέπει να είναι η οριστική μεταφορά του.
Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ την αισιοδοξία ότι η δήμαρχος Εορδαίας θα τηρήσει τη δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών στον καταυλισμό των Ρομά εξέφρασε ο Βασίλης Γκούμας, εκπρόσωπος του κοινωνικοπολιτικού καφενείου Κοζάνης «Ποδήλατο» το οποίο συνέβαλε στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ