Η τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαΐου και εντός του ίδιου μήνα προβλέπεται η διανομή των βιβλίων, ώστε να ξεκινήσει ομαλά και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα η σχολική χρονιά 2018-2019.
Τα παραπάνω τόνισε στον «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Γιάννης Γκαμπούρας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το διάστημα τοποθετούμε τους συναδέλφους που έρχονται με μετάθεση, ολοκληρώσαμε την διαδικασία με τις αποσπάσεις και ξεκινήσαμε τις εγγραφές στα προνήπια, στα νήπια και στα «πρωτάκια» του δημοτικού. Η εντολή που έχουμε από το υπουργείο είναι να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών μέχρι τις 25 Μαΐου, ώστε όποια κενά υπάρξουν να καλυφθούν με τους αναπληρωτές». Εκτιμά ότι τελικώς δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών, ωστόσο, τονίζει την ανάγκη ότι «να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, καθώς σ’ αυτό το ευαίσθητο κομμάτι των μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, διδάσκουν κατά κανόνα αναπληρωτές, οι οποίοι αλλάζουν κάθε χρόνο σχολείο, αν και είναι επιτακτική ανάγκη, οι δάσκαλοι να έχουν μία συνέχεια με την εκπαίδευση αυτών των παιδιών». Μάλιστα, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε ότι «έχουν δίκαιο οι συνάδελφοι αυτοί να απαιτούν μόνιμους διορισμούς, καθώς είναι αναπληρωτές από το 2008 και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Αποκάλυψε επίσης ότι σύλλογοι γονέων ΑΜΕΑ έχουν στείλει πολλές φορές εξώδικα στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας μόνιμες προσλήψεις για δασκάλους «Παράλληλης Στήριξης» και «Ειδικής Αγωγής».
Βεβαίως, αν και η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στα Ειδικά Σχολεία είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς από τους 156 αναπληρωτές που θα έρθουν την προσεχή σχολική χρονιά στο νομό Κοζάνης, οι περισσότεροι θα τοποθετηθούν σ’ αυτό το ευαίσθητο εκπαιδευτικό κομμάτι. Ως προς τον αριθμό των μεταθέσεων το ισοζύγιο είναι αμετάβλητο, αφού έρχονται στο νομό Κοζάνης μόλις 9 άτομα με μετάθεση και φεύγουν 10.
Ο μαθητικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αριθμεί τη χρονιά που φεύγει 8.648 μαθητές, χωρίς να αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή στη νέα χρονιά. Κορεσμός φαίνεται να υπάρχει σε σχέση και με τις ελλιπείς υποδομές στα νηπιαγωγεία των μεγάλων πόλεων, κυρίως στην Κοζάνη και δευτερευόντως στην Πτολεμαΐδα. Στην πρώτη υπάρχουν 7 ενοικιαζόμενα κτήρια και στη δεύτερη 8, κατά βάση όλα τους ακατάλληλα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο δήμο Κοζάνης παρατηρείται μία αύξηση των νηπίων τα τελευταία χρόνια. Το σχολικό έτος 2010-11 αριθμούσε 710 νήπια και το 2017-18 αυξήθηκαν σε 880, ενώ αντιστοίχως μειώθηκαν τα προνήπια από 574 σε 418. Στο δήμο Εορδαίας από 439 νήπια το 2010-11 μειώθηκαν το 2017-18 σε 377, ενώ αντιστοίχως τα προνήπια μειώθηκαν από 297 σε 200. Πτωτική είναι η τάση και στους μικρότερους δήμους: Στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού από 126 νήπια το 2010-11, μειώθηκαν το 2017-18 σε 93. Στα προνήπια η εικόνα είναι αμετάβλητη, είχε 83 το 2010-11 και τώρα έχει 82. Ο δήμος Βοΐου είχε 144 νήπια το 2010-11 και το 2017-18 έχει 109. Αντιστοίχως είχε 146 προνήπια και τώρα έχει μόλις 84.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στα νηπιαγωγεία της Κοζάνης, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σε λίγα χρόνια, μόλις δηλαδή κατασκευαστούν δύο νηπιαγωγεία που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Ένα είναι στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Κοζάνης και το άλλο κοντά στο 4ο λύκειο.