Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, κ. Ντζιμάνης Γεώργιος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν του Υπουργείου Άμυνας «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».Η τοποθέτησή του είναι η ακόλουθη:
«Κύριε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους της ΝΔ να μην επαίρονται για την επιστροφή, κατόπιν δικαστικής απόφασης, του 50% των περικοπών που έγιναν στους στρατιωτικούς, γιατί αυτοί περιέκοψαν το 100%.
Όπως επίσης, όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16, δε θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά επειδή συνεχώς αναφέρεται από προηγούμενους ομιλητές, θέλω να πω, ότι συμφωνήσαμε στην προηγούμενη επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ότι η σύμβαση θα συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Άμυνας και Εξοπλιστικών.
Και ερχόμαστε τώρα στο σημερινό νομοσχέδιο. Το παρόννομοσχέδιο, ρυθμίζει πλήθος θεμάτων που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια και δημιούργησαν αγκυλώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ. Το νομοσχέδιο, δομείται σε 4 κεφάλαια.
Το 1ο κεφάλαιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στη σταδιοδρομική και υπηρεσιακή εξέλιξη στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και συγκεκριμένα:Δίνει τη δυνατότητα της οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία, και εκτός οργανικών θέσεων σε στελέχη που έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για σύνταξη, πριν συμπληρώσουν το 59ο έτος ηλικίας τους. Έτσι, αξιοποιούνται ικανά στελέχη που τερμάτισαν, ακούσια τον εργασιακό τους βίο, συνεχίζοντας όμως να προσφέρουν, στις ΕΔ.
Με το άρθρο 2, χορηγείται ο καταληκτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, αποστρατευτικός, στους Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας.
Με το άρθρο 3, επανέρχονται στο Στρατό Ξηράς, μικρός αριθμός αξιωματικών, Χειριστών ειδικής μονιμότητας, ώστε να συνδράμουν, με την πολύχρονη γνώση και εμπειρία τους, στις υπηρεσίες Στρατού Ξηράς που παρέχουν πτητικό έργο.
Στα υπόλοιπα άρθρα του 1ου κεφαλαίου ρυθμίζονται θέματα Βαθμολογικής εξέλιξης στελεχών που διαταράχθηκαν με το νόμο2439/96, και θέματα του κοινού σώματος στρατιωτικών ιερέων.
Στο 2οΚεφάλαιο ρυθμίζεται με διαφανή και ενιαίο τρόπο η δυνατότητα για την αξιοποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, δεν χρησιμοποιούνται και έχουν οικονομική αξία. Τα έσοδα από την πώληση αυτού του υλικού θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ. Στην παραπάνω διαδικασία μπορεί να συμπεριληφθεί και στρατιωτικός εξοπλισμός αφού υποστεί τη διαδικασία της απενεργοποίησης.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης, μέσω δημοπρασίας, πολεμικού υλικού που δεν παρουσιάζει επιχειρησιακό όφελος, όπως για παράδειγμα ιματισμός, σκηνές, και στρατιωτικά οχήματα γενικής χρήσεως.
Στο 3ο Κεφάλαιο δημιουργείται Κοινό Σώμα Οικονομικών Υπηρεσιών που θα υπάγεται στον ΑΓΕΕΘΑ, και Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.Ο νέος αυτός θεσμός έρχεται να καλύψει το θεσμικό έλλειμμα της Διοίκησης σε ελεγκτικούς μηχανισμούς στους τομείς διαχείρισης των οικονομικών και των συμβάσεων των ΕΔ.
Με το 4ο κεφάλαιο εισάγονται ρυθμίσεις που επιλύουν επιμέρους ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ. Όπως:θέματα παράτασης διάρκειας υπηρέτησης στο εξωτερικό, και θέματα στρατολογικής νομοθεσίας, για πολιτογραφηθέντες από χώρες όπως Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ρωσία κ.λπ. που είναι ομογενείς και έρχονται στην Ελλάδα.
Στο άρθρο 26, του ίδιου Κεφαλαίου ρυθμίζεται η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων από αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών. Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται ανάσα ρευστότητας στα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομειακά ιδρύματα του ΕΣΥ, αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τις προμηθεύτριες εταιρίες.
Επίσης στο άρθρο 30, εγκρίνεται το σχέδιο Σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων, μεταξύ της εταιρίας Raytheon και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η υπόψη σύμβαση υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 1999, τροποποιήθηκε τον Αύγουστο του 2005, και έληξε το Σεπτέμβριο του 2006.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 27, που αφορά τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με αυτό ρυθμίζονται λεπτομέρειες, για την ομαλότερη και ουσιαστικότερη άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το υπόψη άρθρο, προβλέπει σύσταση πρωτοβάθμιων ενώσεων μόνο σε κάθε περιφερειακή ενότητα και όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις γίνονται μέλη υποχρεωτικά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον με ειδικές συνθήκες, δεν πρέπει να υπολείπονται του δικαιώματος του συνδικαλισμού, που απολαμβάνουν, όλοι οι Έλληνες Πολίτες, κατά το Σύνταγμα.
Τέλος, θεωρώ πως συνολικά το παρόν σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επιχειρεί να δώσει δίκαιες και βιώσιμες λύσεις σε καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ. Γι’ αυτό σας καλώ να το ψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ».