«Εμείς είμαστε αυτοί που θα περάσουμε με όλη την κοινωνία όρθια στην όχθη που γέννησε η ελπίδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το παράλληλο πρόγραμμα για την Υγεία.
«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
H κυβέρνησή μας πιστή στη γραμμή αληθείας, αλλά και των πολιτικών της αξιοπρέπειας, καταθέτει άλλο ένα νομοθέτημα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η σταθερή προσήλωσή μας στη στήριξη των αδυνάτων και όσων έχουν πληγεί από την κρίση ,σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας φέρνει αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση.
Δεν είναι Tο παράλληλο πρόγραμμα, γιατί απλά δεν μπορεί να συντελείται αυτή η παραλληλία με ένα και μόνο νομοσχέδιο. Είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παράλληλων δράσεων, του οποίου η παραλληλία εξελίσσεται κατ’ ακολουθίαν της δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού. Που έχει εξαιρετική σημασία για την εξισορρόπηση του συνολικού κυβερνητικού έργου.
Γνωρίζουμε – και διαπιστώνουμε καθημερινά βέβαια – πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, και ως εκ τούτου, οι εναλλακτικές πολιτικές δεν μπορούν να έχουν θεαματικό χαρακτήρα. Επίσης, συμβαίνει αυτός ο συσχετισμός σε αυτή την συγκυρία να συνεπικουρείται από τις δυνάμεις του παλιού συστήματος ,που ‘παίζουν τα ρέστα τους’ στην εδώ και τώρα αποτυχία μας.
Το καλοκαίρι είχαν σύμμαχό τους το πακέτο Γιούνκερ. Τον Δεκέμβριο είχαν σύμμαχό τους το γράμμα του νόμου, ώστε, να μην επιτευχθεί αυτή η τόσο σημαντική και απαραίτητη συμφωνία για εκατοντάδες ανασφάλιστους Έλληνες αλλά και όλους τους χρήστες της δημόσιας δωρεάν υγείας.
Αυτή η εξάμηνη καθυστέρηση είναι το μόνο γεγονός για το οποίο εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και νοιώθουμε την ανάγκη να απολογηθούμε.
Που; Στα κινήματα αλληλεγγύης, στους Έλληνες πολίτες, στο δοκιμαζόμενο λαό. Όμως, είναι και ένα μάθημα για μας. Είναι ένα σημαντικό μάθημα για το μέγεθος της κοινωνικής και πολιτικής πάλης, που διεξάγεται με επίδικο τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού της χώρας και το πως αυτά θα ανακτηθούν.
Αποτέλεσμα, λοιπόν, της επιμονής στις αρχές μας και στο πρόγραμμά μας είναι αυτό το νομοσχέδιο.
Αποτέλεσμα της στερεής σχέσης μας με τα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες είναι η σημερινή κατάληξη.
Αποτέλεσμα του μαθήματος που πήραμε είναι η αυταπάρνηση και η επιμονή μας στην επιτάχυνση του συνόλου του κυβερνητικού έργου και του πολιτικού μας προγράμματος.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση χιλιάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι επηρεάστηκαν ευθέως από αυτή, έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στις δημόσιες δομές της υγείας. Δηλαδή, έχουν αποκλειστεί από το αναφαίρετο δικαίωμά τους, όπως αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η κυβέρνηση, στα πλαίσια αρχικά της διαπραγμάτευσης και έπειτα από το συμβιβασμό του καλοκαιριού, καθυστέρησε πράγματι στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών της αναφορικά με τον τομέα της υγεία – για την υγεία για όλους. Τώρα, νομοθετεί αυτό το σημαντικό τμήμα και η θέσπιση των διατάξεων του νομοσχεδίου κρίνεται επιτακτική λόγω των ελλείψεων και των δραματικών αναγκών που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Αυτή η παρέμβαση στον τομέα της υγείας γίνεται ένα χρόνο ακριβώς μετά τις πρώτες προγραμματικές μας δηλώσεις, όπου είχαμε δεσμευτεί για την άμεση επίλυση του θέματος των ανασφαλίστων.
Στο διάστημα αυτό μάς δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με όλον αυτό τον κόσμο και όλα αυτά τα κινήματα που στήριξαν και εδραίωσαν την πεποίθησή μας για αυτές τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι δεδομένο, πως αυτή η ρύθμιση επιθυμεί να μην εξαιρείται κανένας από τη δωρεάν πρόσβαση στην πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα.
Για να έχει, όμως, πλήρες νόημα η θεσμική αποκατάσταση της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη, είναι μια γενναία χρηματοδότηση, πράγμα το οποίο ήδη κάναμε. Προβλέψαμε με την κατάθεση του Προϋπολογισμού 830 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τα οποία διατείθενται για την κοινωνική πρόνοια.
Το δεύτερο, είναι η λειτουργική αναβάθμιση του ΕΣΥ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το τρίτο, είναι οι αναγκαίες προσλήψεις και οι επαρκείς ηλεκτρονικές υποδομές – κάτι το οποίο έχουμε ξεκινήσει και με αυτό το νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι συμπληρώνουμε θεαματικά.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να ενώσω τη φωνή μου με τα κινήματα αλληλεγγύης, που δίνουν τη μάχη για την αξιοπρέπεια όλων μας, εκεί που η φωτιά καίει, όπως είναι τα νησιά, η Ειδομένη, τα κοινωνικά ιατρεία, οι άστεγοι, ο ανθρώπινος πόνος.
Και να καταγγείλω την προπαγανδιστική εκστρατεία που εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία και τα γνωστά ΜΜΕ ενάντια σε αυτή την πάρα πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας που αφορά, όχι μόνο, όπως λένε στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά συμπεριλαμβάνει, επίσης, και τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσηλεία των ανασφάλιστων κατοίκων της χώρας μας.
Στόχος τους είναι, όπως προείπα, να πλήξουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση και να την παρεμποδίσουν στην προώθηση αυτών των αλλαγών. Επιμένουν μέχρις εσχάτων στην εμπορευματοποίηση της υγείας και τη δαιμονοποίηση και στοχοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων.
Επιμένουν δηλαδή, να επενδύουν στο ρατσισμό και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό επιθυμώ να εστιάσω στους κύριους πυλώνες του σχέδιου νόμου, στην κάλυψη των τεράστιων κενών στο εθνικό σύστημα υγείας, την ελεύθερη πρόσβαση στις μονάδες υγείας και στη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυπηρέτηση αυτών των διαδικασιών, αλλά και στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Πρώτον, αναφέρω ενδεικτά ότι με το παρόν νομοσχέδιο λύνονται σε μεγάλο βαθμό ζητήματα που ρυθμίζουν και αποσυμφορούν τις διαδικασίες κρίσης και διορισμού του ιατρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές ΠΕΔΥ, και έτσι καλύπτουν κενά και ανάγκες στο χώρο.
Υπάρχει μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων καταβολής των εφημεριών του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, καθώς επίσης, και για τα ζητήματα εσωτερικής κινητικότητας, απόσπασης των εργαζομένων στο ΕΣΥ και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το ΕΚΑΒ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση με τις παρούσες διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου που προωθείται έρχεται να καλύψει ανάγκες διάγνωσης, περίθαλψης, φαρμακευτικής συνταγογράφησης όλων ανεξαιρέτως των ανασφάλιστων πολιτών και των οικογενειών τους. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όλες τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών.
Δεδομένου του χρόνου που λήγει, επιθυμώ επίσης να καταθέσω το εξής: Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το θέμα για τους Έλληνες ανασφάλιστους έχει τακτοποιηθεί επί των ημερών της, αποκαλύπτει την πάγια πολιτική πρακτική της: κουκούλωμα και παραπλάνηση.
Διότι, όλοι ξέρουμε πως απλώς έδωσαν κάτω από την πίεση του κινήματος και των αναγκών, τη δυνατότητα μόνο σε ανασφάλιστους που είχαν ΑΜΚΑ να συνταγογραφούν φάρμακα και τίποτε άλλο. Δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε διαγνωστικές εξετάσεις, ούτε σε νοσήλια, ούτε σε χειρουργεία. Αν το περιστατικό κρινόταν υπερεπείγον και ο ανασφάλιστος ασθενής νοσηλευόταν, ο λογαριασμός εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ στελνόταν στην εφορία.
Δεν μπορούν να μετρηθούν, λοιπόν, με τις ιστορικές επιταγές. Δεν θέλουν να πετύχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής από την κρίση. Θέλουν τη διαιώνιση των αδικιών στο όνομα των οργανωμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και των συνοδοιπόρων τους.
Εμείς αυτό το τοπίο το αλλάζουμε. Επιμένουμε πως δεν είμαστε ίδιοι.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα περάσουμε με όλη την κοινωνία όρθια στην όχθη που γέννησε η ελπίδα.
Σας ευχαριστώ.»