Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας,ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε,ήταν η κατάρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μιά κατάσταση που διαμορφώθηκε με μεθοδικότητα,από τις προηγούμενες διακυβερνήσεις και εξυπηρετούσε δύο στρατηγικές επιλογές του τότε κυρίαρχου μπλοκ.
Η πρώτη που ήταν επιδίωξη του εγχώριου κατεστημένου και αφορούσε την μεταφορά τεράστιων ποσών δαπανών υγείας από το δημόσιο στο ιδιωτικό χώρο.
Αυτή η εκδοχή είχε σαν προϋπόθεση την πλήρη παράδοση στην διαφθορά, στην διαπλοκή , και την υπερκοστολόγηση φαρμάκων – ιατρικών εξαρτημάτων, σε ότι απέμενε από το Δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η δεύτερη εξυπηρετούσε την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή προς τους δανειστές , ξηλώνοντας και πετώντας κυριολεκτικά τη μισή δημόσια υγεία στο δρόμο.
Είναι εμβληματική η πράξη του νεοφιλελεύθερου χώρου,να εκδιώξει σε μιά νύχτα 3.000 γιατρούς από την α`βάθμια περίθαλψη.
Μόνο και μόνο για να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι που απαιτούσαν οι δανειστές , οι οποίοι εν τω μεταξύ συνεχώς χειροτέρευαν.
Είχαν εγκαταστήσει μια πορεία οικονομικής καταστροφής χωρίς επιστροφή, όπου κάθε χρόνο η χώρα έχανε περίπου 12 δις από το ΑΕΠ (60 δις σε 5 χρόνια).
Αντιλαμβάνεται κανείς πως εάν το εγχείρημα διάσωσης της Δημόσιας Υγείας φάνταζε δύσκολο, της βελτίωσης της θεωρούνταν αδύνατο.
Εμείς όμως από την πρώτη στιγμή προσηλωθήκαμε στην Στρατηγική διάσωσης του δημόσιου πλούτου,των δομών και των δημοκρατικών κοινωνικών δικαιωμάτων.
Καθώς επίσης στην Στρατηγική ανάκτησης του ευρύτερου δημόσιου χώρου και άρα του χώρου Δημόσιας Υγείας μαζί με την εξυγείανση των φαρμακευτικών προμηθειών.
Είχαμε εξαρχής έναν διακηρυγμένο στρατηγικό στόχο:
- Διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην δημόσια περίθαλψη.
- Διάσωση του δημόσιου συστήματος υγείας και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πρωταρχικό μας μέλημα σε αυτήν την προσπάθεια ήταν (και είναι) η στήριξη της β`βάθμιας υγείας.
- Στηριξη των νοσοκομείων από την κατάρευση και το κλείσιμο κλινικών,με προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών-τριών.
- Αυξηση κονδυλίων βάση Π/Υ κατά 700 εκ. το `16 και 500 εκ περίπου το `17.
Η καθοριστική τομή που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση στο σύστημα υγείας, είναι η καθολική ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών.
Σήμερα ανά μήνα συνταγογραφούνται για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία φάρμακα αξίας 12εκ.Ευρώ και εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 5εκ.Ευρώ,που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, για περισότερους από 100 χιλ. Ανασφάλιστους. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν οι εργαστηριακές εξετάσεις και το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης εκείνης της περιόδου για τους ανασφάλιστους,ήταν μέχρι 1εκ.Ευρώ/μήνα. Αυτη ήταν η κάλυψη που παρέχοταν.
Το κανονιστικό πλαίσιο αυτής μας της παρέμβασης,είναι και η βάση για την ολοκλήρωση αυτής της νομοθετικής παρέμβασης.
Η συγκρότηση της πρωτοβάθμιας υγείας είναι η προοδευτική μεταρύθμιση που εξελίσει και κοινωνικοποιεί το ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ΠεΔΥ και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα σε δύο επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία.
Σε αυτό εντάσσονται οι εργαζόμενοι υγείας στο ΕΣΥ αλλά και ιδιώτες πάροχοι υγείας συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Στο δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνονται οι παροχές που προσφέρονται απ’ τα Κέντρα Υγείας.
Οι ΤΟΜΥ αναπτύσσουν ένα νέο παράδειγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη.
Αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, σύμβουλο σε θέματα υγείας, υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Φακέλου.
Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται Οδοντιατρική Ομάδα.
Αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ.
Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ συνιστά αλλαγή παραδείγματος για το ΕΣΥ. Η ευθύνη της αναζήτησης της κατάλληλης φροντίδας υγείας για κάθε πολίτη ανατίθεται στο δίκτυο της ΠΦΥ και στο ΕΣΥ και άρα από προσωπική υπόθεση γίνεται συλλογική.
Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι ανθρωποκεντρικό, που βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που ρυθμίζει το πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού και αποτυπώνει με σαφήνεια τον κυρίαρχο ρόλο του δημόσιου συστήματος και τη συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα.
Το ν/σ έχει μία αύρα ανθρωποκεντρικής και ποιοτικής φροντίδας, σ`ένα σύγχρονο δημοκρατικό σύστημα, διαφανές, συμμετοχικό και κοινωνικά ανταποδοτικό.
Είναι νομοθέτηση και υλοποίηση ταυτόχρονα.
Το γεγονός πως καταφέρνουμε να φέρουμε σήμερα αυτό το ν/σ, που εδραιώνει και αναβαθμίζει την Δημόσια Υγεία, δικαιώνει την πολιτική επιλογη μας τον Ιούλη του `15.
Ο συμβιβασμός που επιτύχαμε τότε ,όχι μόνο δεν μας οδήγησε στην καθολική ήττα ,αλλα μας δίνει την δυνατότητα να στηρίξουμε τα κοινωνικά δικαιώματα και τον Δημόσιο πλούτο .
Να παραμένει αλώβητος δηλ. ο πυρήνας των λαικών και δημοκρατικών μας κατακτήσεων.
Να πραγματώνουμε κοινωνικές πολιτικές που τότε φαινόταν αδύνατες και κάποιοι φρόντιζαν να ναρκοθετήσουν κάθε πράξη αντίστασης.
Ιδεολογικές εμονές και Αριστερές ιδεοληψίες τις χαρακτήριζαν όλοι αυτοί ,που σήμερα βρίσκονται σε αυτό το καταθλιπτικό αδιέξοδο.
Εμείς όμως τους αφήνουμε πίσω και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε εμπρός σας,στο Ελληνικό κοινοβούλιο,τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες ελπίδας και προοπτικής .
Οπως τις μεταρυθμίσεις για την υγεία σήμερα,την παιδεία χθες,την ψηφιακή πολιτική αύριο.
Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και της παραγωγής περνάει μέσα από αυτές τις κοινωνικές πολιτικές, με όρθια την κοινωνία. Η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία δεν είναι μία τεχνική και ένας μονόδρομος που τον ορίζουν οι δανειστές και οι πρόθυμοι εγχώριοι φίλοι τους.
Είναι μία κοινωνική και πολιτική μάχη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού,του δημόσιου πλούτου και χώρου.
Είναι η μάχη για το κοινωνικό κράτος ,η προοπτική για μιά δίκαιη ανάπτυξη.
Εμείς εμπνεόμαστε από αυτήν την προοπτική και επιμένουμε.
Γιατί είμαστε αυτοί που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση διασφαλίζοντας το κοινωνικό κράτος και τον Δημόσιο έλεγχο.