Αντιρρήσεις για την μεταφορά της επένδυσης συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Αμύνταιο, αντί στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε, Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου.
Η τοποθέτηση Μίμη Δημητριάδη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου:
Κύριε Υπουργέ ,κ. πρόεδρε της Δ.Ε.Η και στελέχη της Δ.Ε.Η., καλώς ήρθατε.
Είναι χαρά μας κάθε φορά που έρχεστε στην Επιτροπή μας να συζητάμε τα ζητήματα αυτής της τεράστιας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και τις πιθανότητες λύσης ζητημάτων ανάπτυξης και καλύτερης προοπτικής της.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι φανερό πως γίνεται σε μια καμπή για την επιχείρηση , σε μια καμπή που αφορά, κυρίως, την λιγνιτική παραγωγή.
Είναι γεγονός πως οι επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι.
Πρώτον λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οδηγιών που αφορά το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερον, όσον αφορά αυτές καθαυτές τις εξελίξεις λιγνιτικής παραγωγής στην χώρα μας. Ειδικά μετά την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγκαστική απομείωση του μεριδίου της Δ.Ε.Η., μέχρι 40%, της λιγνιτικής παραγωγής.
Εδώ να διευκρινίσω ένα σύνηθες λάθος που έκαναν οι συνάδελφοί μου, της αντιπολίτευσης. Η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι το σύνολο του κύκλου εργασιών της Δ.Ε.Η., είναι ένα κομμάτι της και δεν είναι σταθερή στο άνω όριο κάθε στιγμή, στην παραγωγή. Είναι πάντα τμήμα της.
Άρα, το απλοϊκό σχήμα, το ότι η Δ.Ε.Η. θα χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, όταν θα δώσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Είναι, λοιπόν, φανερό πως η συγκεκριμένη επένδυση πάνω στην αποθείωση της 5ης Μονάδας, της νεότερης και καλύτερης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, είναι σημαντική και είναι η απάντηση της επιχείρησης, η απάντηση της λιγνιτικής παραγωγής, στον αυριανό ανταγωνισμό. Πράγματι, η Μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου, είναι με περισσότερες και καλύτερες συνθήκες ανταγωνιστική στο αυριανό τοπίο του ελεύθερου, πλέον, ανταγωνιστικού πεδίου της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρακάτω όμως θέλω να κάνω μια ερώτηση στο κύριο πρόεδρο, ουσιαστικά μια διπλή ερώτηση. Αν έχουμε στόχο και ποιος είναι για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Καταλαβαίνω ότι οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και δεν είναι εύκολη η απάντηση, αλλά θέλω μία καταρχήν προσέγγιση για το τι θα γίνει με τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Ποια είναι η προσέγγιση που κάνουμε είτε όσον αφορά την αποεπένδυση είτε την συνέχιση της λειτουργίας του.
Αυτό συνδυάζεται και με κάτι άλλο που αφορά και τον Άγιο Δημήτριο και το Αμύνταιο. Αφορά, όμως και τη θυγατρική επιχείρηση της Δ.Ε.Η., την ΔΕΗ Αν.
Ήταν προγραμματισμένο, όπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε και κύριε υπουργέ, το 2015 με άδεια της ΡΑΕ όπως η Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες να κάνει μια επένδυση συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, δηλαδή, ΣΗΘΥΑ από βιομάζα, στον Άγιο Δημήτριο. Αυτό θα γινόταν για λόγους ανταποδοτικότητας στην μεγάλη παραγωγή λιγνίτη, που κυρίως έχει να κάνει με το νότιο πεδίο και άρα της πιθανότητας να έχουμε ενεργειακά φυτά σε αυτή την τεράστια έκταση και θα εξυπηρετούσαν βοηθητικά μια άλλη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, είχε να κάνει με την στοχαστικότητα της ενδεχόμενης τηλεθέρμανσης μιας μονάδας, διότι δεν θα ήταν υποχρεωτικό, δεν θα υπήρχε κάποια υποχρέωση παραγωγής συγκεκριμένης ποσότητας στο άνω όριο, αλλά η παρεχόμενη τηλεθέρμανση θα ήταν συμπληρωματική είτε της έξω-αστικής χρήσης είτε των κοντινών οικισμών, οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα σε εκείνη την περιοχή και ήταν στον κόμβο της Εγνατίας.
Άρα, όλος ο άξονας οργανικών υλών και υπολειμμάτων, από το Βέρμιο έως την Πίνδο, ήταν σε ικανοποιητική απόσταση.
Με λίγα λόγια, η βιωσιμότητα του έργου θεωρούνταν δεδομένη σε ό,τι την αφορά. Αντ΄ αυτού, λοιπόν, είχαμε μία αλλαγή για λόγους ακατανόητους σε ό,τι αφορά εμάς που είμαστε την διακυβέρνηση, μιλάω για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και εμένα προσωπικά που είμαι βουλευτής Κοζάνης. Αυτή η επένδυση, βγήκε «μέσα από -μια αλληλογραφία μαϊμού μου είπανε προφορικά» που έκανε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την ΔΕΗ, μέσα από μια- αλληλογραφία που έγινε και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει στην Κοζάνη και μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο. Διότι, λέει, ότι θα έχει πρόβλημα το Αμύνταιο με τη τηλεθέρμανσή του και άρα, ενδεχομένως, αυτή η στοχαστική κατά τα άλλα εκδοχή τηλεθέρμανσης της Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες που θα γίνονταν στην Κοζάνη, θα γίνει υποχρεωτική, για ένα σύστημα και αποδοτικής τηλεθέρμανσης σε μια άλλη περιοχή.
Επειδή η πιθανότητα αυτής της επένδυσης, πέρα από την λάθος διαδικασία που είναι προφανής και γι’ αυτό ακριβώς εκμεταλλεύομαι τον δημόσιο χώρο για να τη θέσω δημόσια και να είναι δημόσιες οι απαντήσεις, ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Διότι νομίζω αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αποσαφηνίσουμε στρατηγικές πάνω σε ενεργειακά ζητήματα και η Επιτροπή μας, είναι ένας πολύ καλός χώρος, για να συμβεί αυτό και να πάρουμε τις ανάλογες απαντήσεις.
Έχουμε μια σοβαρή πιθανότητα μπροστά μας να γίνει μια επένδυση, η οποία πολύ απλά δεν θα είναι βιώσιμη και θα είναι παρένθετη σε ένα στρατηγικό σχέδιο που αφορά -βεβαίως και πρέπει να υλοποιήσουμε – στη Δυτική Μακεδονία και το τι θα γίνει με τις μονάδες και τα ορυχεία της.
Διότι εάν έχουμε σκοπό, γι’ αυτό και το ρώτησα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει επένδυση στο Αμύνταιο για μια 3η μονάδα για παράδειγμα, όπου είναι πολύ πιθανό σενάριο. Τότε, το επιχείρημα, της ανάγκης επένδυσης βιομάζας για την τηλεθέρμανση του Αμύνταιου, δεν ισχύει.
Επειδή, λοιπόν, ο προγραμματισμός και οι στρατηγικές πάνω στα ζητήματα της ενέργειας σε αυτό το τόσο κρίσιμο και ταλαιπωρημένο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που είναι η Δυτική Μακεδονία, είναι πάρα πολύ σημαντική και έχουμε ευθύνη και στην προκειμένη περίπτωση, εγώ σαν κυβερνητικός βουλευτής, έχοντας και ευθύνη διακυβέρνησης, θέλω οι επιλογές μας να είναι σαφείς, δημοκρατικές και διαφανείς, με όρους βιωσιμότητας και όχι, με όρους παραγοντίστικους και σε βάρος της δίκαιης ανάπτυξης.
ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ