Ακολουθούν το βίντεο και η ομιλία του βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 6/9/2017, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».
Ομιλία στην ολομέλεια της βουλής στο νομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»
Άκουσα τον κ. Φωτήλα που μίλησε για το businessplan. Εγώ θα ρωτήσω, κύριε συνάδελφε, τι εντύπωση προκαλεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δημοσίως αμφισβητεί και προβληματίζεται εάν ένας επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει τα 300 εκατομμύρια στον τόπο και ρωτάει και τον διευθυντή του «λέει αλήθεια;». Τι μήνυμα στέλνει στο εξωτερικό;
Πριν μπω, όμως, στην ουσία του νομοσχεδίου, είμαι υποχρεωμένος να πω, επειδή τρέχουν κάποιες εξελίξεις στα ενεργειακά και αφορούν και τον Νομό Φλώρινας και είναι επίκαιρες, ότι εάν τυχόν στον Νομό Φλώρινας κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου, και μιλάω για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, θα υπάρξουν πολλές συμφορές, γιατί διακυβεύονται πάνω από δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εδώ και μήνες οι φορείς της περιοχής ζητάμε διάλογο με τον Υπουργό και την Κυβέρνηση και δεν υπάρχει αυτός ο διάλογος. Ζητάμε να σταματήσει η καταλήστευση του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή και να δοθούν τα μίνιμουμ αντισταθμιστικά. Δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Επίσης, και κλείνω αυτή την παρέμβαση, είναι ανεπίτρεπτο σε μια περιοχή η οποία δοκιμάζεται αντί να έρθει ο Πρωθυπουργός και να σκύψει πάνω στα προβλήματα, να έρχεται για να παρακολουθήσει συναυλία στα Πρέσπεια και μάλιστα να αρνείται να δει τους εκπροσώπους της περιοχής, τους εκπροσώπους του εργατικού κέντρου, του ΕΒΕ και των αγροτών. Αυτά για την Φλώρινα και τον κ. Τσίπρα.
Άκουσα την κυρία Αχτσιόγλου να λέει -και δεν πρόκειται να το επαναλάβω- ότι η κριτική που ασκείται αφορά πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που εξυπηρετεί το παιχνίδι του Πρωθυπουργού. Δεν τα επαναλαμβάνω. Εγώ θέλω να την ρωτήσω: Δεν έχει καταλάβει ότι δυόμιση χρόνια είναι αυτή Υπουργός και η Κυβέρνησή της και ότι είναι αυτοί που μειώνουν μισθούς και συντάξεις και συνεχίζει να λέει ότι προνομιακό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας είναι να μειώνουμε μισθούς; Ακόμη με το φάντασμα της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ζείτε;
Άκουσα επίσης, την παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος είπε –ακούστε είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της ημέρας- ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του σκληρού πυρήνα για να βγούμε από την κρίση. Και μάλιστα για να ενδυναμώσει και το επιχείρημά του, επικαλέστηκε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Μόνο που δεν μας είπε σε ποιες μέρες αναφερόταν γιατί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή έχουμε διπλές εξετάσεις Πανελλήνιες, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο έχουμε μονές και την Κυριακή καταργούνται, δεν υπάρχουν καθόλου. Αυτό είναι το «τσακαλώτιο» ανάγνωσμα για να βγούμε από την κρίση. Ε, αυτό κι αν δεν είναι ανέκδοτο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα συζητάμε τη στιγμή που η Κυβέρνηση παρουσιάζει -για να δούμε και λίγο το περιβάλλον- 600 εκατομμύρια λιγότερα σε έσοδα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη στιγμή που το Πακέτο «Γιούνκερ» βρίσκεται στο ναδίρ λόγω όλων των γνωστών λόγων που ανέφερε και ο συνάδελφος και που είπε και ο κ. Φλαμπουράρης, μεταξύ αυτών και του φόρτου εργασίας που έχουν, τη στιγμή που η Ελλάδα σε επίπεδο απορρόφησης του πέμπτου ΣΕΣ βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις και στο δε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που το παρακολουθούμε, είμαστε σε μηδενικές απορροφήσεις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν ανέβει στα 5,5 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 50% από εκεί που εμείς τις παραδώσαμε.
Και ολοκληρώνοντας και αυτή την παρέμβαση, όλα αυτά τα συζητάμε τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός στήνει φιέστες εγκαινίων πάνω σε έργα που προηγούμενες κυβερνήσεις μελέτησαν, δημοπράτησαν και υλοποίησαν, αλλά σε αυτόν έλαχε η ολοκλήρωση των έργων. Είναι αυτός που κατηγορούσε προκατόχους του Πρωθυπουργούς, όταν έπρατταν το ίδιο, για παλαιοκομματική και ψηφοθηρική πολιτική και πράττει το ίδιο κατά το δοκούν, όπου και όπως τον συμφέρει.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γραμμένο στο πόδι με πλήθος αοριστιών και αμφιλεγόμενων διατάξεων. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι οι επερχόμενες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 21% έως 40%, το πάγωμα της έκδοσης εκατόν τριάντα χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, καθότι ακόμη ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού.
Για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας γινόμαστε μάρτυρες εργαζομένων της μερικής απασχόλησης με 360 ευρώ και βεβαίως, για πρώτη φορά βλέπουμε τη δημιουργία γενιάς συνταξιούχων με 185 ευρώ. Εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για την αδήλωτη εργασία, την οποία παραλάβαμε στο 40% και την παραδώσαμε στο 14%. Δυστυχώς, σήμερα βρίσκεται εκεί που την αφήσαμε.
Επίσης, να τονίσω ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το επτάμηνο του Ιανουάριου-Ιουλίου 2017, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 53% έναντι 47% της πλήρους απασχόλησης. Το προσπερνάω και αυτό γρήγορα, γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα, που πρέπει να τονίσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται νέα ήθη και νοοτροπίες στον δημόσιο βίο της χώρας. Αντί να λύνουμε τα προβλήματα, νομιμοποιούμε τα μπαλώματα. Για παράδειγμα, με το άρθρο 30, αντί να λύσουν το πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι έγκαιρες συνεδριάσεις και εκδόσεις αποφάσεων από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ, όπως γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας, εισάγεται η παράταση έξι μηνών καταβολής αναπηρικής σύνταξης στους δικαιούχους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο άρθρο 53 με την καταβολή επιδόματος ΟΑΕΔ στους ανέργους. Αντί να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο εκδίκασης της διαφοράς μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, παρατείνουν την παροχή επιδόματος του ΟΑΕΔ στους ανέργους αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να μην πάρει ποτέ ο ΟΑΕΔ πίσω το δημόσιο χρήμα που κατέβαλλε σε περίπτωση μη δικαίωσης εργαζομένου.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο πολίτης να πληρώνει την ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης ή της Κυβέρνησης. Οι δυο αυτές τις περιπτώσεις δίνουν το στίγμα της πραγματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή να μην ασχολείται και να επιλύει τα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αλλά να ξεπερνά με μπαλώματα τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Επειδή ο χρόνος δεν μου επιτρέπει και σέβομαι τους επόμενους συναδέλφους, μπαίνω στην τελευταία σελίδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο αντί να δίνει λύσεις και να ανοίγει δρόμους για ποιοτικές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης, κινείται αποκλειστικά με τιμωρητική λογική και προβλέπει μόνο αυστηρές ποινές και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Αποτελεί πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα η οποία θα διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα, μια ισχυρή μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην κοινωνία και την αρμονική συνύπαρξη εργοδοτών και εργαζόμενων. Ένα είναι σίγουρο: ούτε αυτό το νομοσχέδιο ούτε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν αυτά να τα εγγυηθούν.
Ευχαριστώ