Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής στο πλαίσιο των εργασιών της πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον καθώς και συσκέψεις με φορείς.
Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Κατερίνα Ιγγλέζη, τα μέλη κκ Γιώργος Ακριώτης, Βάλια Βαγιωνάκη, Γιώργος Δημαράς, Δημήτρης Δημητριάδης, Χαρά Καφαντάρη, Ζωή Λιβανίου, Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιάννης Σηφάκης και οι βουλευτές κκ Αθανάσιος Βαρδαλής και Σέλτσας Κωνσταντίνος, ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρου Καρυπίδη και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλη Μιχελάκη, μετέβησαν στη Δυτική Μακεδονία.
Το Σάββατο 21/10/2017 τα μέλη της Επιτροπήςεπισκέφτηκαντον ενεργειακό άξονα της Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν το χωριό των Αναργύρων, είδαν την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του συστήματος αποδοτικής τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα- ένα οικολογικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης των πόλεων της περιοχήςκαθώς και την αποκατεστημένη περιοχή με οπωροφόρα δέντρα. Ενημερώθηκαν διεξοδικά για τη νέα Μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 καιεπισκέφθηκαν το Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων. Διένυσαν αρκετά χιλιόμετρα εντός των ορυχείων, είδαν από κοντά τις καθημερινές εκρήξεις για την πρόσβαση στα εκμεταλλεύσιμα λιγνιτοφόρα κοιτάσματα και διαπίστωσαν τι σημαίνει τεράστιας κλίμακας επιφανειακή εξόρυξη καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιβαλλοντική αποκατάσταση αυτών των εδαφών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στην Κοζάνη,πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς της περιοχής. Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, εκπρόσωποι της ΔΕΗ, επιστημονικοί φορείς, φορείς διαχείρισης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και συλλόγων της περιοχής, βουλευτές της περιοχής, έγινε γόνιμη συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδίου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής των λιγνιτορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες.Σε μια περίοδο που η απανθρακοποίηση είναι παγκοσμίως στο επίκεντρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτείται η χάραξη ενός συγκροτημένου πλαισίου για την μεταλιγνιτική μετάβαση. Από τους τοπικούς φορείς επισημάνθηκεο κίνδυνος διακοπής του συστήματος τηλεθέρμανσης λόγω του κλεισίματος του ΑΗΣ Καρδιάς για τα χρόνια 2019-2021, τονίστηκε η ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας παρόλο που βρίσκονται στην «πρωτεύουσα της ενέργειας», προτάθηκε η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στην περιοχή από τα έσοδα από την εμπορία ρύπων και η κατεύθυνση του τοπικού πόρου ανάπτυξης και προς τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα ορυχεία και όχι μόνο στα αστικά κέντρα και αναδείχθηκε η ανάγκη της επίσπευσης των υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων και μετεγκαταστάσεων οικισμών. Επισημάνθηκαν οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αναγκαστικά απαλλοτριωμένων εδαφών καθώς και ητροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του μεταλλευτικού κώδικα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θέτουν οι τεράστιας κλίμακας εξορυκτικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξασφάλιση των υδατικών πόρων της περιοχής, στην διασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα και η επιτακτική ανάγκη για την ολοκληρωμένη διαχείρισή της.
Το πρωί της Κυριακής 22/10/2017 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, σε έργα και δραστηριότητες διαχείρισης του υγροτόπου καθώς και στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπου αναδείχθηκε ότι η πρωτογενής παραγωγή, η οικολογική διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής και ο τουρισμός μπορούν να βρίσκονται σεαπόλυτηαρμονία, αποτελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο παράδειγμα ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου.
Στη συνέχεια ακολούθησεσυνάντηση με εκπροσώπους της τοπικήςαυτοδιοίκησης, φορείς διαχείρισης και περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως αλιευτικούς συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς, παρουσία του συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Καζόγλου,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαιμού.Στη συνάντηση αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τόσο στην περιβαλλοντική όσο και στην παραγωγική διάσταση της περιοχής των Πρεσπών, όπως η μετατροπή του αρδευτικού δικτύου σε στάγδην άρδευση κατόπιν της ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών, ο έλεγχος της αγοράς των αγροτικών προϊόντων ώστε να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις που πλήττουν τους ντόπιους παραγωγούς καθώς και η προώθηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της περιοχής. Επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη ενίσχυσης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου με επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι η θεσμοθέτηση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών που αποτελούσε χρόνια απαίτηση, αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη και θα επιδράσει θετικά στην περιοχή.