Το «ζωντάνεμα» των τοίχων.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μετέδωσε προχθές στο ραδιόφωνο του true story FM 102,8 η εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» της Φωτεινής Μάντσου.
Καλεσμένη της εκπομπής η κ. Χριστίνα Μαυροματίδου, μέλος της ομάδας Street Art in the Neighbourhoods, η οποία αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που εξελίσσεται χάρη σ’ αυτή την ομάδα στην Κοζάνη με τον τίτλο «Δώσε μας τον τοίχο σου».
***
Αν και κάποιοι ίσως παρεξηγήσουν τον τίτλο και πιστέψουν πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι να τους δοθεί η άδεια για να… γκρεμιστούν κάποιοι τοίχοι, κάτι που δεν θα ήταν απαραίτητα κακό μπας και ανασάνουν και οι τσιμεντουπόλεις στις οποίες ζούμε αλλά και εμείς, όμως η αλήθεια είναι πως ζητείται η άδεια για να ομορφύνουν και να «ζωντανέψουν» οι τοίχοι κα μέσω αυτών και η πόλη στην οποία βρίσκονται!
Δηλαδή, η συγκεκριμένη ομάδα απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προς ιδιοκτήτες οικοδομών της Κοζάνης που έχουν τοίχους πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να σχεδιαστούν έργα τέχνης επιδιώκει να βάλει χρώμα στην πόλη και να δημιουργηθούν αξιοπρόσεκτες γωνιές που θα σπάνε το μονότονο και το γκρίζο που δεν το συναντάμε μόνο στη συγκεκριμένη αλλά στο σύνολο των σύγχρονων ελληνικών αστικών κέντρων.
***
Εφόσον οι ιδιοκτήτες ανταποκριθούν θετικά και συναινέσουν στο να ζωγραφιστεί ο τοίχος τους, ο καλλιτέχνης που θα τον αναλάβει θα ετοιμάσει τρία τέσσερα προσχέδια τα οποία θα τεθούν στην κρίση των ιδιοκτητών για να πάρουν εκείνοι την τελική απόφαση.
Εκτός από τους ιδιωτικούς χώρους η ομάδα σκοπεύει να φιλοτεχνήσει έργα και σε δημόσιους, εξωραΐζοντας τους και αλλάζοντας την άσχημη εικόνα την οποία μπορεί να έχουν πολλοί απ’ αυτούς σήμερα.
***
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο όσο και καινοτόμο σχέδιο που αν ευοδωθεί και προχωρήσει τότε ίσως αλλάξει, ως ένα σημείο, την εικόνα της σημερινής Κοζάνης.
Μια εικόνα που ανάλογη της συναντάς, δυστυχώς, στο σύνολο των ελληνικών πόλεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες στο βωμό της ανοικοδόμησης θυσίασαν ακόμα και εκείνες τις γωνιές που κάποτε τις στόλιζαν και τις έκαναν να ξεχωρίζουν και θα έπρεπε να είχαν διατηρηθεί.
Γι’ αυτό, έχουμε κάθε λόγο να ευχόμαστε να πετύχει και, γιατί όχι, να αρχίσει να εφαρμόζεται και σ’ άλλες πόλεις.
***
Υ.Γ. Όσοι θα ήθελαν να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο https://e-ptolemeos.gr/ch-mavromatidou-dose-mas-ton-toicho-sou-metatrepoume-ksana-tin-kozani-se-mia-filokseni-poli.
Πραγματικά αξίζει τον κόπο και το χρόνο σας.
«Ο κόσμος της αναπηρίας καταθέτει τη φωνή του».
Ένα πραγματικά πρωτότυπο όσο και ξεχωριστό βιβλίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας.
Το βιβλίο της Μαρίας Βλαχοδήμου, «Είσαι ο πανσέληνος μου, γράφε το» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιδαλγός.
***
Η Μαρία Βλαχοδήμου, ένα παιδί 21 ετών με νοητικό σύνδρομο, πρόσφερε το υλικό αυτού του ιδιαίτερου έργου με τη μητέρα της που είναι η κ. Όλγα Ντέλλα, η οποία είναι γνωστή και καταξιωμένη λογοτέχνης, να φροντίζει να συλλέγει τα λεγόμενα της Μαρίας και να ανταποκρίνεται στην δική της προτροπή να γράφει όσα της έλεγε.
Κάπως έτσι, όπως είπε η κ. Ντέλλα, «ο λόγος ο προφορικός της Μαρίας Βλαχοδήμου έρχεται και καταρρίπτει και τον μύθο και την ετικέτα για το τι μπορεί να έχει μέσα του ένας νους με νοητική αναπηρία».
***
Μέσω του βιβλίου αυτού «Ο κόσμος της αναπηρίας καταθέτει τη φωνή του», έκανε τη σημαντική επισήμανση η κ. Ντέλλα, που ήταν και μια εκ των παρουσιαστών του συγκεκριμένου έργου, για να συμπληρώσει πως «αυτός ο κόσμος την είχε τη φωνή του αλλά αυτή τη στιγμή θα την ακούσουμε και εμείς».
***
Αν μη τι άλλο, πρόκειται σίγουρα για ένα πραγματικά πρωτότυπο έργο που πέρα απ’ το ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε μ’ ένα διαφορετικό, και πιστεύουμε καλύτερο, τρόπο τα άτομα με αναπηρία, μπορεί να βοηθήσει και στο να ξεπεραστούν ή να ακυρωθούν ορισμένα στερεότυπα που υπάρχουν σχετικά με το τι σκέφτονται ή τι αισθάνονται όλοι αυτοί οι πάσχοντες συνάνθρωποι μας.
Ίσως καταφέρει, ακόμα, να βοηθήσει έτσι ώστε από τη συμπάθεια και τη συμπόνοια να περάσουμε στην κατανόηση τους, κάτι που ίσως να το χρειάζονται πολύ περισσότερο.