«Το υδρογόνο δεν είναι πλέον μέρος της λύσης, αλλά κάτι περισσότερο από τη λύση του προβλήματος της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, παρουσιάζοντας στη συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε στα ΜΜΕ, τα δεδομένα της πρότασης που κατατέθηκε για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η ΔΕΠΑ το μεγάλο project του «White Dragon», στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Δυτική Μακεδονία από το Σεπτέμβριο του 2019, προβλέπει επενδύσεις έως 8 δις, άμεσες θέσεις εργασίας 18.000 και 29.000 θέσεις έμμεσες, με το Γιώργο Κασαπίδη να δηλώνει δικαιωμένος προσωπικά και να μιλά για «δικαίωση της επιστήμης»:
«Η Δυτική Μακεδονία θα ξανά κατοικηθεί και θα γνωρίσει μεγάλες στιγμές που δεν γνώρισε στα καλύτερά της χρόνια. Στοχεύουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα και κανέναν. Θα κάνω τα πάντα για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία εδώ», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα υποστήριξε πως οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο project μπορούν να προκαλέσουν δράσεις και ενέργειες πολύ μεγαλύτερες από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Χαρακτηρίζοντας ιστορική στιγμή τη συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην προώθηση αυτών των εφαρμογών, του πράσινου υδρογόνου, επεσήμανε πως για την περιοχή έχουν κατατεθεί μέσω του «Λευκού Δράκου» 3 συγκεκριμένες προτάσεις:
- Η δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας για το υδρογόνο στη Δυτική Μακεδονία
- Η παραγωγή θερμικών φορτίων μέσα από ειδικές εγκαταστάσεις για την ενίσχυση των Τηλεθερμάνσεων
- Και η εφαρμογή του πράσινου υδρογόνου ως καυσίμου στις μεταφορές
Ο φάκελος της Δυτικής Μακεδονίας θα αξιολογηθεί εντός του Ιουνίου ενώ τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος IPCEI.
«Όταν έθετα το θέμα στην κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2019, όλοι ήταν αρνητικοί εκτός από τον Πρωθυπουργό. Ευτυχώς έδωσε την έγκρισή του και προχωρήσαμε», επεσήμανε ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος μίλησε για άμεση εφαρμογή από το 2022 με τις πρώτες εγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία.
«Στόχος μας να καλλιεργήσουμε κλίμα και ατμόσφαιρα επενδύσεων γύρω από το υδρογόνο. Επιχειρήσεις και όμιλοι ενδιαφέρονται ήδη, πρέπει όμως να διεκδικήσουμε τα εργοστάσια παραγωγής γύρω από αυτή την τεχνολογία να γίνουν εδώ».
Τέλος αναφέρθηκε σε εξελίξεις με παγκόσμιο αντίκτυπο, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον μεγάλης εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Αμερική, η οποία βρίσκεται στο δείκτη NASDAQ του χρηματιστηρίου, ενώ επιβεβαίωσε πληροφορίες για συζητήσεις με εταιρεία κινεζικών συμφερόντων με τον Ιούνιο να είναι μήνας όπου θα υπάρχει δραστηριότητα.
Ζήσης Πιτσιάβας