Το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα με αναφορά στις τεχνολογίες υδρογόνου, εκπονεί από τον περασμένο Νοέμβριο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το διακριτό τίτλο «Επιστήμη και Τεχνολογίες Υδρογόνου» (MSc in Hydrogen Science and Technology).
Το πρόγραμμα σπουδών παρακολουθούν 18 μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσαν το 1ο εξάμηνο από τα συνολικά τρία(3), με την 3η περίοδο να διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπονείται από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και απευθύνεται σε πτυχιούχους που προέρχονται από Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Πανεπιστημίων, Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών πρώην Τ.Ε.Ι., Τμημάτων Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων και πρώην Τ.Ε.Ι. (Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας, Πληροφορικής κ.λπ.).
Μιλώντας στον «Π» ο υπεύθυνος του μεταπτυχιακού, καθηγητής Σάββας Δουβαρτζίδης, σημειώνει πως η ιδέα του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών προέκυψε από την υποχρέωση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών με αφορμή και τη μεταλιγνιτική περίοδο η οποία διαδραματίζεται στην περιοχή:
«Το υδρογόνο δεν είναι κάτι μακρινό, είναι κάτι απτό πλέον και είναι σημαντικό που στη Δυτική Μακεδονία προωθούνται οι τεχνολογίες υδρογόνου», σημειώνει.
Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, προσπαθεί να συνδέσει την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία με τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται ή πρόκειται να αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια, με τους φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν το μεταπτυχιακό για το υδρογόνο να κατάγονται κατά το ήμισυ από την περιοχή.
Πολλοί από αυτούς εργάζονται ήδη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ και γενικότερα της ενέργειας, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που παρότρυναν εργαζομένους τους να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Η διδασκαλία διεξάγεται υβριδικά(δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) με το 30-40% των καθηγητών να είναι μέλη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν συνεργασίες με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΕΚΕΤΑ, αλλά και το Halifa University των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την Ελληνίδα καθηγήτρια κ. Πολυχρονοπούλου να συμμετέχει στο πρόγραμμα σπουδών.
Για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί μια σειρά ομιλιών με εκπροσώπους ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες του υδρογόνου, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία.
Τα τέλη φοίτησης έχουν οριστεί στις 2.500 ευρώ, με τον καλύτερο φοιτητή της πρώτης αυτής χρονιάς να κερδίζει υποτροφία από την εταιρεία Advent Technology η οποία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη μεγάλη επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας υδρογόνου, στη Δυτική Μακεδονία.
Τακτικός επισκέπτης του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και συχνά αναφέρεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας σε επίπεδο επενδύσεων και ευκαιριών εργασίας στον τομέα του υδρογόνου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενίσχυσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με 50.000 ευρώ ώστε το Πανεπιστήμιο να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Όπως σημειώνει στον «Π» ο καθηγητής Σάββας Δουβαρτζίδης, το μεταπτυχιακό για το υδρογόνο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε αρκετούς πτυχιούχους που σχετίζονται με το αντικείμενο και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά είναι βέβαιο πως σε αυτό θα συμμετέχουν περισσότερα άτομα.
Ζήσης Πιτσιάβας