Μετά την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού της Πανεπιστημιούπολης Φλώρινας, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επέκταση και εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ακριτική πόλη.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι φορείς της περιοχής, δίνουν βαρύτητα στην θωράκιση του πανεπιστημιακού ιδρύματος με σύγχρονα κτήρια σε Κοζάνη και Φλώρινα, θεωρώντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στο μέλλον του Πανεπιστημίου, ενόψει της διαδικασίας συγχώνευσης που έχει ξεκινήσει. Γι’ αυτό, σε συνδυασμό με την έναρξη της κατασκευής της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, στόχος είναι να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα στην Πανεπιστημιούπολη της Φλώρινας. Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος με το Τοπικό Ρυμοτομικό, το οποίο εγκρίθηκε στις 2 Απριλίου 2018, έλυσε τα χέρια των αρμοδίων, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Γι’ αυτό δρομολογήθηκαν μια σειρά από διαδικασίες, με σκοπό να αναδειχθεί ανάδοχος και να ξεκινήσουν τα έργα εκσυγχρονισμού της Παιδαγωγικής Σχολής εντός του 2019 και η θεμελίωση ολοκαίνουργιου κτηριακού συγκροτήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών το 2020. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης για τα δύο ξεχωριστά έργα ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση οι προτάσεις για τα δύο έργα θα υποβληθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020. Τα δύο έργα που θα υποβληθούν προτάσεις είναι:
-Κτηριακές εγκαταστάσεις Παιδαγωγικής Σχολής
-Κτηριακές εγκαταστάσεις Σχολής Καλών Τεχνών.
Στην Παιδαγωγική Σχολή τα κτήρια είναι παμπάλαια και άκρως ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία, αρκεί να σημειωθεί ότι το χειμώνα η υγρασία είναι ανυπόφορη και οι αίθουσες διδασκαλίας παγωμένες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό περιλαμβάνονται εργασίες εκσυγχρονισμού των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών με παρεμβάσεις στη μόνωση, στους εσωτερικούς χώρους, στις όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο.
Στην Σχολή Καλών Τεχνών προβλέπεται η ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος. Θα προηγηθεί βεβαίως η διαδικασία σύνταξης μελέτης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η κατασκευή του έργου. Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου θα είναι 4.600 τ.μ., σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που έχει συνταχθεί για να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της Σχολής. Θα υποβληθεί άμεσα πρόταση στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο αρχικά τη μελέτη του έργου.
Να σημειωθεί ότι εκπαιδευτικοί και φοιτητές της ακαδημαϊκής κοινότητας της Φλώρινας, έχουν τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν. Άλλωστε υπογραμμίζουν ότι «η Φλώρινα είναι συνυφασμένη με το Πανεπιστήμιο και ήταν η πρώτη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας που είχε Παιδαγωγικές Σχολές και στη συνέχεια τη Σχολή καλών Τεχνών, γι’ αυτό δικαιούται μία σύγχρονη Πανεπιστημιούπολη».