Ο Δήμαρχος Κοζάνης θεώρησε πως, αφού πήρε σύνταξη, ήρθε η ώρα αναπτύξει περιφερειακή συνείδηση, να ενδιαφερθεί για την υγεία των δυτικομακεδόνων και να ζητήσει επίμονα να γίνει νέο περιφερειακό τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Κοζάνη. Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να φανεί διεκδικητικός στους δημότες. Όμως εν έτει 2021, αρκεί να φωνάζεις για ένα καινούργιο νοσοκομείο από τα μπαλκόνια ώστε να είσαι καλός δήμαρχος; Μάλλον όχι, αλλά αυτός επιμένει, και μάλιστα επιμένει πολύ. Τη στιγμή που όλη η επιστημονική κοινότητα μιλάει για ανάγκη για συμμάζεμα του υγειονομικού χάρτη, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει δημοσίως για την ανάγκη να συμμαζέψουμε τον υγειονομικό χάρτη.
Ο Λάζαρος Μαλούτας το βράδυ της Δευτέρας, παρουσίασε μία μελέτη, της οποίας την εκπόνηση ανέθεσε εταιρεία συμβούλων με χρήματα των Δημοτών, ώστε να σταθεί μια πρόταση για νέου δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Ξαφνικά, το “τριτοβάθμιο” έγινε αυτοσκοπός. Έγινε στόχος ζωής. Με μια στοχοθεσία ακατανόητη, η οποία δεν βασίζεται σε καμία τεκμηρίωση, σε κανένα λογικό επιχείρημα.
Η μελέτη του Λάζαρου Μαλούτα, δεν προτείνει την αντικατάσταση υπαρχόντων νοσηλευτικών δομών (όπως ίσως θα περιμέναμε) αλλά τη δημιουργία μιας επιπλέον. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα σε κανονικές συνθήκες έχουμε 5 άδεια νοσοκομεία, να έχουμε στο μέλλον 6 άδεια νοσοκομεία. Θέλει δηλαδή, το Μαμάτσειο, το σημερινό Νοσοκομείο της Κοζάνης να συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμα και αν κατασκευαστεί καινούριο και μεγαλύτερο. Θα μου πεις, πως θα μπορούσε να πει να κλείσει το νυν Μαμάτσειο, όταν το Κράτος δαπανά τόσα εκατομμύρια για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του; Άρα… άστα όλα να δουλεύουν.
Η μελέτη δυστυχώς δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα. Παρουσιάστηκαν κάποια στοιχεία της στην δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και ….θα δοθεί. Κάποια στιγμή θα δοθεί. Είναι πολλοί πάντως, οι σχετικοί με το θέμα επιστήμονες που περιμένουν να δουν πως τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και να …σκίσουν τα πτυχία τους. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία για το πλήρες κείμενο αυτής της μελέτης. Για τον αριθμό των Νοσοκομείων που πρέπει να έχει η Δυτική Μακεδονία σε σχέση με τον πληθυσμό της. Για τον απαραίτητο πληθυσμό που πρέπει να έχει μια περιοχή για να στέκει σε αυτήν, στελεχωμένο ΩΡΛ Τμήμα, ή στελεχωμένο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα, που κανονικά θα είχε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπως το ονειρεύονται. Σε κάθε περίπτωση ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο απευθύνεται σε πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου.
Στη μελέτη για το νέο Νοσοκομείο προτείνεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη τμημάτων όπως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ογκολογική Μονάδα και Μονάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Πόνου και Ανακουφιστικής Φροντίδας, Υπηρεσίες Αποκατάστασης και Αποθεραπείας. Όμως για τη μεν ΜΤΝ υπάρχει ήδη εξειδικευμένο κέντρο (πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο) με περιφερειακή εμβέλεια στο Μποδοσάκειο, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί η καινούρια εντυπωσιακή πτέρυγα που στεγάζει το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας (!). Από την άλλη μεριά, υπάρχει ήδη το κόσμημα που λέγεται ΚΑΦΚΑ στο Αμύνταιο, και ως απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο, αποτελεί πανελλαδικά πρότυπο για την αποκατάσταση ασθενών, ασχέτως αν η Πολιτεία το έχει παρατήσει.
Πολύ μεγάλο προβληματισμό προκαλεί ότι η πρόταση Μαλούτα δεν έχει κανέναν σύμμαχο στην κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Ο Διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος αμφισβήτησε τα δεδομένα της μελέτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Τσεβεκίδης δήλωσε πολύ προβληματισμένος με την πρόταση του Δημάρχου, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιφανείς Ιατροί της Κοζάνης που έχουν πάρει “στην πλάκα” την πρόταση του Λάζαρου Μαλούτα και τοποθετούνται δημοσίως. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί, το ότι ο Δήμαρχος έχει απέναντι του στο συγκεκριμένο θέμα, μέλη ακόμα και του συνδυασμού του, που έχουν ιατρική ιδιότητα. Είναι δηλαδή σαν να σου λένε για ένα θέμα το ίδιο πράγμα όλοι οι σχετικοί με το αντικείμενο, κι εσύ να παλεύεις αναίτια μέχρι τέλους, ελπίζοντας ότι ο επιμένων νικά.
Ποιος είναι κερδισμένος με όλη αυτή τη συζήτηση; Μα φυσικά το ότι απασχολούμε την επικαιρότητα με ντουβάρια, και όχι με τα πραγματικά προβλήματα της Υγείας. Ότι τα πραγματικά προβλήματα της υποστελέχωσης και της υπολειτουργίας δεν τα κουβεντιάζει κανείς στον Δήμο Κοζάνης. Δεν μίλησε κανείς για το ότι τα 5 νοσοκομεία μας υπολειτουργούν σε πολλές από τις κλινικές τους. Δεν μίλησε κανείς για τον αριθμό των γιατρών ανά χιλιάδα πληθυσμού που (πρέπει να) έχουμε στη Δυτική Μακεδονία.
Ο Δήμος Κοζάνης έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, έχει πολλές εκκρεμότητες, κι όμως πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της χώρας, είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την απολιγνιτοποίηση, όμως ασχολείται με θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Το πιο αστείο είναι ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε, απέδειξε ότι δεν στερούμαστε υποδομών, αλλά σωστής κατανομής πόρων. Το ερώτημα που αυτονόητα τίθεται εδώ, είναι το κατά πόσο “έπιασαν τόπο” τα λεφτά των Δημοτών που ξόδεψε ο Δήμαρχος για τη μελέτη που μας λέει για το τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Το ζήτημα του “τριτοβάθμιου” αποτέλεσε σημαία για τον Δήμαρχο, καταλήγει όμως να είναι μία “φούσκα”, αφού το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μετά από όλα αυτά, ο Δήμαρχος είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα. Η φθορά που έχει ήδη προκληθεί στο πρόσωπο του είναι μεγάλη, και όσοι από τον χώρο της Υγείας ήταν υποστηρικτές του στο παρελθόν, φαίνεται πως από εδώ και στο εξής θα κρατήσουν αποστάσεις….. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν πολιτικοί παλιάς γενιάς που επιτρέπουν στις εμμονές τους να τους κάνουν ζημιά, τόσο στους ίδιους όσο και στους δημότες τους.