Γίνεται επιτέλους πράξη, η διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης. Ένα μεγάλο, νέο κεφάλαιο στην σημαντικότατη υποδομή της περιοχής, που συνενώνει δυνάμεις και κατά τόπους υποδομές και εξασφαλίζει την επάρκεια ενέργειας και τη διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων των τριών πόλεων. Η σχετική απόφαση συμμετοχής του Δήμου Εορδαίας στην εταιρεία, ελήφθη τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
“Παρών” δηλώνει σε κάθε περίπτωση, και σε ό,τι του ζητηθεί από τη ΝΔ, ο πρώην Πρόεδρος της Νομαρχιακής Λύσανδρος Μεταξάς. Παρά τα όσα έγιναν, παρά τον γαλάζιο εμφύλιο, παρά την οργανωτική διάλυση του κομματικού μηχανισμού, ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, δηλώνει έτοιμος να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Σιγά σιγά, η ένταση των εκλογών πέφτει, συνεπώς δεν είναι απίθανο να τον δούμε και πάλι σε κάποια κομματική θέση – άσχετα με τα περιφερειακά.
Υπενθυμίζουμε, πως δεν υπάρχει πρακτικά Νομαρχιακή Οργάνωση στο Νομό Κοζάνης μετά την παραίτηση Μεταξά, και δεν υπάρχουν τοπικές οργανώσεις στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βελβεντού. Αναμένεται να τοποθετηθούν.
Και με την ευκαιρία, να πούμε και για τον καινούριο Περιφερειάρχη: Ο Γιώργος Αμανατίδης έχει σηκώσει μανίκια για τα καλά, παρίσταται σε όλες τις θεσμικές και τεχνικές συναντήσεις, και λειτουργεί σαν …εν ενεργεία περιφερειάρχης. Και δεν εννοούμε ότι απλά ενημερώνεται για τα τρέχοντα θέματα, αλλά για τις γόνιμες παρεμβάσεις που κάνει σε φόρα σχετικά με τη μετάβαση, αλλά και την εξέλιξη σημαντικών τεχνικών έργων.
Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινά, ας ελπίσουμε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των αυτοδιοικητικών. Μεταξύ των Δημάρχων, αλλά και μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λόγω της αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ τους, πήγαν πολλά πράγματα πίσω.
Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη, οι συνέπειες της εφαρμογής του νόμου περί εκλογιμότητας των δημοτικών συμβούλων. Ένα μικρό χρέος, ύψους 300 ευρώ, είναι ικανό να “ξηλώσει” έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, και να αλλάξει όλες τις πολιτικές ισορροπίες για το παρόν και το μέλλον. Πως θα ξανακατέβει σε 5 χρόνια ξανά στις εκλογές, κάποιος που εκλέχθηκε, και έχασε τη θέση του; Και αν αυτός ο κάποιος είχε αξιώσεις και βλέψεις για υψηλότερα αξιώματα στη συνέχεια;
Σε κάθε περίπτωση η λογική του Νόμου είναι σωστή. Η εφαρμογή του όμως κρίνεται εκ του αποτελέσματος λάθος. Θα μπορούσε να ορίζει, μαζί με τα δικαιολογητικά υποβολής υποψηφιότητας, να ζητά το Πρωτοδικείο και έκδοση δημοτικής ενημερότητας. Θα ήταν έτσι, όλοι ενήμεροι. Σχετικά με το ύψος των οφειλών (τα 300 ευρώ) κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό. Εντάξει αν πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές με συσσωρευμένα χρέη, αλλά τα 300 ευρώ είναι ένα πραγματικά μικρό ποσό που μπορεί να ξεφύγει από την προσοχή ενός αυτοδιοικητικού.
“Ψάχνονται” άπαντες οι αιρετοί αλλά και τα επιτελεία των συνδυασμών, για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα περιστατικά συμβούλων που έχουν οφειλές στους Δήμους που εκλέχθηκαν. Πληροφορίες λένε πως υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις συμβούλων σε Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, που κινδυνεύουν με …έκπτωση από το αξίωμα.
Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Ερμακιάς Δημήτρη Σακελλάρη στον TRUE STORY (μπορείτε να τη βρείτε στο Youtube) ανέδειξε μια άγνωστη ιστορία, από αυτές που είναι μεταπολεμικές ανοιχτές πληγές. Τα 7 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους το 1945 από τα γερμανικά πυρομαχικά, είναι μια από τις χιλιάδες παράπλευρες απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα παιδιά αυτά έγινε και το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την Κυριακή στο χωριό. Είναι αλήθεια, πως η περιοχή είναι γεμάτη από εκατοντάδες τέτοιες πληγές, καθεμία από τις οποίες κρύβει συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες.