Καλές οι ομιλίες, χρήσιμες οι περιοδείες, απαραίτητες οι χειραψίες, οι ασπασμοί και τα αγκαλιάσματα, σημαντικά τα φυλλάδια και οι κάρτες, αλλά άλλο είναι το βασικό στοιχείο που μπορεί να παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο και να κρίνει την εκλογή ενός υποψηφίου βουλευτή.
Το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο!
***
Η πολιτική επιστήμη εξελίσσεται, οι επικοινωνιολόγοι εφευρίσκουν νέες μεθόδους προσέγγισης των πολιτών, οι δημόσιες σχέσεις έχουν ανέβει επίπεδο, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει επάξια και να εξοβελίσει την πατροπαράδοτη και βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των υποψηφίων βουλευτών και των ψηφοφόρων συνήθεια των σταυρωμένων ψηφοδελτίων.
Το τι ακριβώς είναι το «σταυρωμένο ψηφοδέλτιο» το γνωρίζουμε όλοι και πολύ περισσότερο όσοι ευελπιστούν να εκλεγούν και γι’ αυτό πριν ακόμα ανοίξουν εκλογικό γραφείο πρώτο τους μέλημα είναι το να βρουν τους απαραίτητους ανθρώπους που θα βάλουν το σταυρό δίπλα στο όνομα τους.
***
Σας φαίνεται εύκολη και απλή διαδικασία; Αν απαντήστε ναι, λυπούμαστε αλλά έχετε κάνει λάθος και εξηγούμε γιατί.
Ξεκινάμε με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που θέτει ως στόχο ένας υποψήφιος για να σταυρωθούν. Μιλάμε για κάποιες χιλιάδες που σε μια εκλογική περιφέρεια σαν την δική μας (σ. σ. Π. Ε. Κοζάνης) μπορεί να είναι και πάνω από πενήντα χιλιάδες, αλλά μπορεί να ξεπεράσουν και τις εκατό, αν ο υποψήφιος θεωρεί πως έχει… ρεύμα και θέλει να μην το αφήσει να πάει χαμένο.
***
Τα ψηφοδέλτια παραγγέλνονται και όταν φτάσουν στο εκλογικό γραφείο… λούζει και ο πρώτος κρύος ιδρώτας όσους τα βλέπουν και πρόκειται να εμπλακούν, εθελοντικά ή επί πληρωμή, με το σημάδεμα τους με τον σταυρό.
Ο δεύτερος… κρύος ιδρώτας θα τους λούσει αφού ανοίξουν τα πακέτα και δουν πως όσα κι αν σταυρώνουν η στοίβα παραμένει σχεδόν άθικτη, παρόλο που τα δάχτυλα έχουν μουδιάσει και το χέρι πονάει.
***
Είτε μετά πολλών κόπων και βασάνων είτε μετά λίγων, η δουλειά του σταυρώματος πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει υπεύθυνα, με μεγάλη προσοχή και σωστά.
Ο σταυρός πρέπει να μπει ακριβώς μπροστά απ’ το όνομα του υποψηφίου και όχι λίγο παραπάνω ή παρακάτω για να μην μαλλιοτραβιούνται στην καταμέτρηση τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για το σε ποιον ανήκει ο σταυρός ή αν θα πρέπει να βγει το ψηφοδέλτιο άκυρο επειδή μοιάζει με αγκυλωτό σταυρό ή με Χ η Υ.
***
Μόλις ολοκληρωθεί το σταύρωμα και το δίπλωμα (σ. σ. μια και γράψαμε για «σταύρωμα» σε ορισμένα εκλογικά γραφεία εφόσον υπάρχει κάποιος που γνωρίζει να σταυρώνει, εκτός απ’ το να ξεματιάζει τον υποψήφιο κάθε φορά που επιστρέφει από περιοδεία και έχει βαρύ κεφάλι επειδή τον μάτιασαν κάποιοι καλοπροαίρετοι, «καλέ, τι καλά που μας τα είπατε! Μπράβο, εσείς κάνετε για βουλευτής!», συνήθως ξεματιάζει, προληπτικά, και τα ψηφοδέλτια για να τα προστατεύσει από το κακό μάτι των εσωκομματικών αντιπάλων και την πιθανότητα να μπει και… δεύτερος σταυρός) περνάνε στη δεύτερη φάση που είναι η τοποθέτηση τους σε φακέλους που απ’ έξω έχουν το όνομα του υποψηφίου.
Σε κάθε φάκελο μπαίνουν, δύο, τρία, ή τέσσερα ψηφοδέλτια, ανάλογα με το πόσοι ψηφίζουν σε κάθε οικογένεια που θα τα παραλάβει. Θεωρητικά, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια προορίζονται για τους ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας, «για να μην μπερδευτεί ο παππούς, δεν θα έχει και τα γυαλιά του», αλλά μια χαρά βολεύουν και τους νεότερους που αντί να ψάχνουν το σωστό στα δεκάδες ψηφοδέλτια που θα τους δώσουν πριν μπουν στο παραβάν, ρίχνουν στην κάλπη αυτό που έχουν στην τσέπη διπλωμένο και σταυρωμένο και ξενοιάζουν.
Βέβαια, καλό και φρόνιμο είναι πριν ο παππούς και η γιαγιά αναχωρήσουν από το σπίτι για ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να ελέγχεται
- αν έχουν το σωστό ψηφοδέλτιο. Ειδικά στις περιπτώσεις που στην οικογένεια ή το σόι υπάρχει οπαδός ή φίλα προσκείμενος σε άλλο κόπο που έχει πρόσβαση στον παππού ή τη γιαγιά, θα πρέπει να ψαχτούν καλά όλες οι τσέπες τους.
- μήπως έχουν πάρει μαζί τους το φάκελο που τους έδωσαν από το γραφείο του υποψηφίου βουλευτή με τρία ή τέσσερα ψηφοδέλτια και τον ρίξουν όπως είναι μέσα στην κάλπη. Ενδεχομένως κάποιοι να το κάνουν καλοπροαίρετα και εξ επί τούτου για να στείλουν μήνυμα στον υποψήφιο πως τον στηρίζουν και μάλιστα πολύ, αλλά θα πρέπει να τους επισημανθεί πως έτσι θα βγει άκυρο.