Οι εικαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων έχουν ήδη ενσκήψει στην ελληνική ηλεκτρική αγορά.
Προς ώρας οι αυξήσεις αφορούν τους μεγάλους ενεργοβόρους επαγγελματικούς καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης και τους πελάτες της Μέσης Τάσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, στη Μέση Τάση η ΔΕΗ έχει σχεδόν πενταπλασιάσει την ειδική χρέωση που προσθέτει για το «Κόστος Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2» στα τιμολόγια ενέργειας που δίνει στους πελάτες της. Συγκεκριμένα, από περίπου 2,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα που χρέωνε πέρυσι, τώρα πλέον χρεώνει κάτι λιγότερο από 12 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, έχουν όμως προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους στους υφιστάμενους συμβολαιοποιημένους πελάτες Μέσης Τάσης, ενώ έχουν ανέβει και τα επίπεδα των τιμών στα οποία παίζεται ο ανταγωνισμός των προσφορών για νέους πελάτες μεταξύ των εταιρειών προμήθειας.
«Όχι μόνον δεν δίνουμε εμείς, αλλά δεν συναντάμε πουθενά πλέον προσφορές που να μην έχουν μπροστά το 6» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος μιας εκ των σοβαρότερων εταιρειών του χώρου, αναφερόμενο στο γεγονός ότι οι προσφερόμενες τιμές, τόσο για νέους πελάτες όσο και για ανανεώσεις παλιών, κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 62 – 63 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Ακόμα υψηλότερα, πάνω από τα 70 ευρώ τη Μεγαβατώρα, κινούνται πλέον τα τιμολόγια και για τους μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης.
Πρέπει βεβαίως να τονιστεί ότι τα τιμολόγια θα είχαν εκτοξευθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα εάν οι εταιρείες προμήθειας δεν είχαν αγοράσει ποσότητες ρεύματος σε χαμηλές τιμές μέσω των δημοπρασιών NOME. Αρκεί να αναφερθεί ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής του ρεύματος, κινείται πλέον σε επίπεδα πάνω από 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σημειώνοντας μεγάλες διαφορές σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.
Το μέγα ερώτημα βεβαίως είναι τι θα γίνει με τα τιμολόγια του μεγάλου όγκου των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης, δηλαδή των οικιακών, εμπορικών και επαγγελματικών καταναλωτών.
Η ΔΕΗ αναγκάζεται να αγοράζει με την Οριακή Τιμή Συστήματος από το pool για τις δικές της ανάγκες περίπου το 40% των αναγκών της στην προμήθεια. Είναι βιώσιμες για την αγορά τιμές στα επίπεδα των 73 και των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα χωρίς αντίστοιχες προσαρμογές στις τιμές λιανικής; Η απάντηση θα δοθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου αλλά και του τέταρτου τριμήνου της ΔΕΗ, όταν και θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τις καραμπόλες αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την εταιρεία από την άνοδο των ρύπων.
Πηγή: energypress.gr