Ορατά είναι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα σενάρια για ειδικό καθεστώς στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του ρόλου που καλείται να παίξει το ίδρυμα στη μετά λιγνίτη εποχή.
Η βάση εισαγωγής που θα καλούνται να εφαρμόσουν τα ιδρύματα αναμένεται να πλήξει καίρια το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, καθώς με δηλώσεις του πρύτανη η ελάχιστη βάση θα κοστίζει έξι από τα εννέα τμήματα της Κοζάνης, και τα δύο των Γρεβενών, ένα στην Καστοριά και ένα στη Φλώρινα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στο οποίο περιγράφεται πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής απειλεί να συρρικνώσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική οικονομία, η κυβέρνηση πιεζόμενη και από τους τοπικούς βουλευτές της συμπολίτευσης, εξετάζει το ειδικό καθεστώς για το πανεπιστήμιο, «εξαιτίας του γεγονότος ότι στο πρόγραμμα μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή το έχει χαρακτηρίσει τον βασικό «συνομιλητή» της πολιτείας για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας (οι νομοί Γρεβενών και Καστοριάς δεν πλήττονται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση)», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ χαρακτηριστικά.
Οι εισακτέοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το 2020 ήταν 3.515. Με τη νέα προβλεπόμενη βάση και σύμφωνα με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων, οι εισακτέοι το 2021 θα είναι μόλις 1.474, ο αριθμός τους δηλαδή θα μειωθεί κατά 60% τουλάχιστον. Κάτι που θα σήμαινε σύμφωνα με τον πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη ότι: «Θα γινόμασταν ξαφνικά ένα μικρό πανεπιστήμιο».
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται και τα τμήματα της Πτολεμαΐδας, τα οποία θα μείνουν ανοιχτά (Μαιευτικής και Εργοθεραπείας), καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση. Ο κ. Θεοδουλίδης λέει ότι για τις κατατακτήριες εξετάσεις της σχολής Εργοθεραπευτών υπήρξαν πέρυσι 150 υποψήφιοι, η σχολή πήρε 72 άτομα με ανώτατη βαθμολογία 17.225 μόρια και κατώτατη 11.975 μόρια – στη Μαιευτική τα αντίστοιχα μόρια για 116 θέσεις ήταν 12.900 και 9.275 μόρια.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών «έχουν μεγάλη ζήτηση και βρίσκουν αμέσως δουλειά», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Πλακεντάς.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, που εναντιώνεται στην επαναφορά της «βάσης του 10», καθώς, οι δύο σχολές Ασφαλιστικής Επιστήμης και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ανήκαν στα παλιά ΤΕΙ και μαζί έχουν 470 φοιτητές. Διακόσιοι πενήντα από αυτούς «εμφανίζονται» στα Γρεβενά.
Στο ρεπορτάζ, τέλος, γίνεται αναφορά και στη δήλωση του τέως υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη πως: «Είμαι βέβαιος ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας, μπορεί να έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που συνηθίσαμε να έχουν τα πανεπιστήμια στην πατρίδα μας για πολλές δεκαετίες».
Δείτε όλο το ρεπορτάζ του Τ. Τέλλογλου εδώ