Πανελλήνιος διαγωνισμός για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Στην Αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με συνδιοργανωτές την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες όπως η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης και ο Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βερμίου απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Εφημερίδες» με την εφημερίδα του «Το Μελεσσίδ». Στην ίδια κατηγορία το πρώτο βραβείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πήρε το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με την εφημερίδα «Πόντιοι εν τάξει». Μεταξύ των άλλων αξίζει να αναφερθεί το 3ο βραβείο που απέσπασε το διήγημα «Μια νύχτα που άλλαξε το σήμερα» του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας και οι διακρίσεις που πήραν η πυρογραφία σε ξύλο «19 Μαΐου, δεν ξεχνώ» του ίδιου Γυμνασίου καθώς και η αφίσα «Τη κεμεντζές το λάλεμαν» του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Το «Μελεσσίδ’» των μαθητών από τα Κομνηνά και το Μεσόβουνο περιλάμβανε έρευνα με συνεντεύξεις και μελέτη αρχειακού υλικού για την προσφυγιά και καταγραφή της άυλης κληρονομιάς (δρώμενο Μωμόερων) και των υλικών κειμηλίων που έχουν μεταφερθεί από άλλες πατρίδες. Κατέγραφε πολλά ιστορικά στοιχεία για τις μονές, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και τα μεταλλεία του Πόντου. Η σημαντικότερη ίσως πτυχή της μαθητικής εφημερίδας ήταν η σύνδεση της τραγωδίας των Ελλήνων του Πόντου με τη βία, τις ρητορικές του μίσους, τον ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές στο πρόγραμμα που ανέπτυξαν, αφού προβληματίστηκαν ανέδειξαν την πρότασή τους πως μόνο με την εκπαίδευση μπορούμε να νικήσουμε τον φόβο.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από Λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας με 1.700 μαθητικές δημιουργίες. Μεταξύ των δημιουργιών περιλαμβάνονταν ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες μικρού μήκους, project, τραγούδια, ιστοσελίδες και πολυμεσικές παρουσιάσεις. Βραβεύτηκαν τα καλύτερα έργα σε κάθε μια από τις κατηγορίες αυτές. Ξεχωριστή συγκίνηση στο κοινό της εκδήλωσης προκάλεσαν οι μαθητές του 8ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης που απέδωσαν ένα δικό τους τραγούδι στην ποντιακή αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης, που τραγούδησαν με συνοδεία κρητικής λύρας ένα δικό τους τραγούδι αφιερωμένο στον κατατρεγμό του ποντιακού ελληνισμού.