Είναι γεγονός ότι το 2011 η Δυτική Μακεδονία απαριθμούσε 283.689 πολίτες. Μετά την ανακοίνωση των επισήμων στοιχείων της απογραφής του 2021 είχαμε μείωση πληθυσμού του τόπου, τάξης 10%. Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών και συνειδητών επιλογών των Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τον τόπο μας αβοήθητο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του στα 4,5 χρόνια που ήτανε στην εξουσία άφησε την περιοχή χωρίς κανένα έργο το οποίο θα είχε μακρά διάρκεια και θέσεις εργασίας οι οποίες, θα έδιναν κίνητρο στους πολίτες της χώρας να εγκατασταθούν στην περιοχή. Απεναντίας αποτέλεσε «εχθρό» των επενδύσεων καθώς δεν συνέχισε την πολιτική Μανιάτη για την Μικρή ΔΕΗ. Μια επένδυση που θα έφερνε στην περιοχή 2 δις ευρώ και νέες θέσεις εργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της χωρίς σχέδιο προχωράει σε βίαια απολιγνητοποίηση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αφήνει τους πολίτες χωρίς μέλλον και κίνητρο να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Με τις επιλογές τους έχουν μετατρέψει το δημογραφικό πρόβλημα σε δημογραφική κρίση στην Δυτική Μακεδονία. Το αποτέλεσμα αυτών των δυο πολιτικών που αποτελούν την ίδια όψη του νομίσματος είναι η πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση του Νόμου Κοζάνης.
Εμείς από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό με σοβαρότητα και σχέδιο. Στο σύνολο της χώρας μέσα σε μια δεκαετία είχαμε μείωση του πληθυσμού κατά 3,5%, το οποίο, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δημογραφικής παρακμής και της μεγάλης φυγής των νέων στο εξωτερικό. Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού είναι υψίστης σημασίας για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε στον δημόσιο διάλογο τον φάκελο της κοινωνικής κατοικίας και της προσφοράς φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους και σπουδαστές. Ήταν ο πρώτος που το έθεσε στη δημόσια πολιτική ατζέντα ως μια παρέμβαση άκρως αναγκαία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι:
Η δημιουργία ενός εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση σε φτηνή και ποιοτική κατοικία.
Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό και μια σειρά από εργασιακές διευκολύνεις, ώστε η δημιουργία οικογένειας να μην αποτελεί αντικίνητρο απασχόλησης ή επαγγελματικής εξέλιξης.
Ο εκσυγχρονισμός και η διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων, όπως επίσης και με την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας.
Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά οφείλει να είναι εθνική επιδίωξη για μια πατρίδα ευημερίας, ασφάλειας και προόδου.