Στη δημιουργία δικτύου προέβησαν 15 θεσμοθετημένα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, επτά (7)Πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των εφαρμογών στους τομείς του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού.
Έχοντας ως κύριο άξονα την Ακαδημαϊκή Διπλωματία, οι διευθυντές των εργαστηρίων υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό και την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 10 Ιουνίου και η 1η Γενική Συνέλευση των Μελών του Δικτύου Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων
Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ( ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.)
Τις εργασίες της 1ης Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησε με επιστολή του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος χαρακτήρισε το Δίκτυο «παιδί της πανδημίας, γεννήθηκε εν μέσω των έκτακτων συνθηκών, που προκάλεσε ο νέος ιός, και μίας παγκοσμιοποιημένης και συντονισμένης προσπάθειας της ανθρωπότητας προς αντιμετώπιση του». Κλείνοντας ανέφερε « Χαιρετίζουμε την παρούσα προσπάθεια έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και δεσμευόμεθα ως Υπουργείο Παιδείας, όλοι μας να είμαστε στο πλευρό σας.»
Στη Γ. Σ. συμμετείχαν τα Θεσμοθετημένα Εργαστήρια με τους Διευθυντές ή/και Εκπροσώπους τους ως εξής:
- Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Δ/ντής ο κος Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Ιστορικής Έρευνας, νεότερης τοπικής Ιστορίας, Δ/ντρια η κα Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών , Δ/ντρια η κα Μαλαματή Λούτα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Εκπρόσωπος ο κος Θωμάς Κυριακίδης
- Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων, Δ/ντής ο κος
Θεόδωρος Γκανέτσος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων, Δ/ντής ο κος Δημήτριος Πυρομάλλης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Κτηριακών και Βιομηχανικών Ενεργειακών Συστημάτων Δ/ντής ο κος Γεώργιος Ιωαννίδης,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τον οποίο στη Γ.Σ. εκπροσώπησε ο κος Ηλίας Νομπιλάκης, Μέλος της Εννεαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής ( Ε.Σ.Ε) του ΔΙΠΑΘΕΠΠ. - Γνώσης και Αβεβαιότητας, Δ/ντής ο κος Μανόλης Γουάλες, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Διοικητικής Οικονομικής και Συστημάτων Αποφάσεων, Δ/ντής ο κος Χρήστος Λεμονάκης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Εφαρμοσμένης Οικονομικής Στατιστικής και Πληροφορικής Δ/ντρια η κα Ελένη Ζαφειρίου,
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Δ/ντες και Εκπρόσωποι των παρακάτω Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων:
- Διαχείρισης Τεχνολογίας (MATER Lab), Δ/ντής ο κος Μπακούρος Ιωάννης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Βιομηχανικών Συστημάτων και Εφαρμογών Μηχατρονικής, Δ/ντής ο κος Μιχαήλ Παπουτσιδάκης,Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
- Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Προληπτικής Συντήρησης, και Εργαστήριο Αρχαιομετρίας Δ/ντής ο κος Μανόλης Ι. Στεφανάκης, Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων, Δ/ντής ο κος Σπυρίδων Βοσινάκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Χημείας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Δ/ντής ο κος Διονύσιος Κουλουγλιώτης και Εκπρόσωπος ο κος Χρήστος Καρύδης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στις επαφές του ΔΙΠΑΘΕΠΠ με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Χρίστο Δήμα για τη διερεύνηση της θεσμικής αναγνώρισης του ΔΙΠΑΘΕΠΠ αλλά και των δικτύων γενικότερα και την οργάνωση στοχευμένων ενημερώσεων προς Υπουργούς, ΓΓ, Ε.Π. των ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στήριξη του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κου Ιωάννη Χρυσουλάκη για συνεργασία στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Εκπαιδευτικής Διπλωματίας.
Εκτενής ήταν η παρουσίαση από τους εισηγητές των προτάσεων κο Κων/νο Τσανακτσίδη, κο ΘεόδωροΓκανέτσο και κο Ηλία Νομπιλάκη για τις διαδικασίες ένταξης νέων μελών και το θεσμικό πλαίσιο πέντε (5) προτύπων κειμένων Μνημονίου Συνεργασίας για: α) Ελληνικά Θ.Ε. β) Φορείς της ΕΕ ή της UNESCO που αυτό θα είναι μεν συνεργασίας αλλά και ανταλλαγής εμπειριών γ) Φορείς του Δημοσίου δ) Ιδιωτικούς Φορείς(Μουσεία, Σύλλογοι κλπ.) και ε) Ξένων ΑΕΙ, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Δίκτυο, διαδικασία που οδήγησε στην ομόφωνη αποδοχή τους από τη Γ.Σ. με τον όρο «Συνεργαζόμενα Εργαστήρια» και «Συνεργαζόμενοι Φορείς σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΔΙΠΑΘΕΠΠ.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, συντονιστής των δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης των φορέων και των πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού ορίστηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης.