Μία ή περισσότερες συμμετοχές απ’ την περιοχή μας θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Χθες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα 151 ονόματα των υποψηφίων για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου από τις οποίες θα προκύψουν οι υποψήφιοι των Ευρωεκλογών.
Ανάμεσα στα 151 αυτά ονόματα που καλύπτουν όλη την Ελλάδα αλλά και τους απόδημους, βρίσκονται και τέσσερα από τη Δυτική Μακεδονία.
Πρόκειται για τους:
Γκάσταρη Βασιλική, Ιατρό- Αιματολόγο, Επιμελήτρια Β΄
Ντίνη Γεώργιο, Δικηγόρο
Σιδηρόπουλο Ιωάννη, Υποψήφιο Διδάκτωρ
Τελιγιορίδου Ολυμπία, Κτηνίατρο, πρώην βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
***
Μια και πρόκειται για την πρώτη λίστα ονομάτων, δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλες υποψηφιότητες από τη Δυτική Μακεδονία οι οποίες θα συμπεριληφθούν στις επόμενες λίστες.
Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάποιο άλλο όνομα, αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητο καθώς όποιος θα ήθελε να θέσει υποψηφιότητα μπορούσε να το κάνει με ηλεκτρονική αίτηση.
***
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψηφιοτήτων από τη Δυτική Μακεδονία που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει γνωστός.
Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία υποψηφιότητα, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε και περισσότερες.
Πάντως, και μία μόνο υποψηφιότητα να έχουμε τελικά απ’ το ΣΥΡΙΖΑ , τότε οι υποψηφιότητες ευρωβουλευτών από την περιοχή μας με όλα τα κόμματα θα έχουν ανέλθει στις πέντε, και μπορεί αυτός ο αριθμός ν’ αυξηθεί κι άλλο.
Τι έγινε στις ευρωεκλογές του 2019.
Μια και ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καλό είναι να θυμηθούμε τι είχαν πάρει τα κόμματα στη Δυτική Μακεδονία στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Τότε, στην Περιφέρεια μας, η Νέα Δημοκρατία πήρε ποσοστό 34,39%, όταν το πανελλήνιο ποσοστό της ήταν 33,12% που τις έδωσε οκτώ (8) έδρες στην Ευρωβουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατέβει με το όνομα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, πήρε στη Δυτική Μακεδονία 23,69% και στο σύνολο της χώρας 23,75% εκλέγοντας 6 ευρωβουλευτές.
***
Το ΠΑΣΟΚ, που κατέβηκε ως Κίνημα Αλλαγής και συνασπισμός διαφόρων κομμάτων, πήρε εδώ 9,75%, αλλά δύο μονάδες λιγότερες σε επίπεδο χώρας, 7,72%, και κέρδισε δύο έδρες στην Ευρωβουλή.
Το ΚΚΕ πήρε στη Δυτική Μακεδονία 4,58% και σ’ όλη τη χώρα 5,35%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές.
***
Η Χρυσή Αυγή είχε πάρει στην περιφέρεια μας 4,5% και σ’ όλη την Ελλάδα 4,87%, εξασφαλίζοντας δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, πήρε εδώ 3,66% και σ’ όλη τη χώρα 4,18%, εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή.
***
Αυτά πριν πέντε χρόνια, το 2019.
Στις φετινές εκλογές αναμένεται να έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς περισσότερα κόμματα φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο τους στην ευρωβουλή.
Πρόκειται για κόμματα που συμμετέχουν ήδη στην Ελληνική Βουλή αλλά και άλλα, όπως για παράδειγμα αυτό που ίδρυσε ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τα οποία, στις δημοσκοπήσεις πάντα, εμφανίζουν μια δυναμική και παλεύουν για να κερδίσουν μια έδρα.
***
Αν συμβεί αυτό, αν δηλαδή μπουν περισσότερα ελληνικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, τότε κάποια θα πληρώσουν το… μάρμαρο, άλλα χάνοντας έδρες απ’ αυτές που ήδη κατέχουν και άλλα βλέποντας τις προσδοκίες τους για αύξηση των εδρών τους (σ. σ. αλλά και των ποσοστών τους) να μην επιβεβαιώνονται στο βαθμό που θα ήθελαν.
Τι έμεινε από τη συζήτηση στη Βουλή;
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εξελίχθηκε όπως θα μπορούσαμε να τη φανταστούμε οι περισσότεροι από μας.
Με εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.
Για το κλίμα που επικράτησε αυτές τις τρεις μέρες, η κ. Ρέα Βιτάλη δημοσίευσε προχθές στο protagon.gr ένα άρθρο με τίτλο «Η Κραυγή», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ https://www.protagon.gr/apopseis/i-kravgi-ena-politiko-keimeno-44342908219
***
Απ’ το άρθρο αυτό επιλέξαμε το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο θεωρούμε πως απεικονίζει το κλίμα των όσων συνέβησαν και πάλι στο ναό της δημοκρατίας μας.
“…Ομιλίες αγεφύρωτες. Κανένας δεν συμφωνεί με κανέναν. Κανένας δεν γεφυρώνει κουβέντα με άλλον. Εχθροί, στρατόπεδα. Δεν είναι για να μάθουν αλλά να πυρπολήσουν. Να ήταν μια φορά να ακούσω από τα χείλη τους ανθρώπινες κουβέντες: «Έχετε δίκιο ως προς αυτό αλλά διαφωνώ ως προς εκείνο…», «Σας καταλαβαίνω σ’ αυτό αλλά…», «Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν το είχα αντιληφθεί».
Ο καθένας τον μονόλογό του. Αλάνθαστοι θεοί. Όλων τα παρελθόντα διαγράφονται και καταφθάνουν εξαγνισμένοι, ορμητικοί, άσπιλοι κι αμόλυντοι εκμεταλλευόμενοι τη ρηχή μνήμη…”
Δυστυχώς, κάπως έτσι…