Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ Συλλίρη Νίκου με Κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Αδάμ Ελευθέριο και από τον Γενικό Γραμματέα Μάρου Στυλιανό στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ/ΤΔΜ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της επικαιρότητας τα οποία απασχολούν την Δυτική Μακεδονία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Χριστοπούλου Παρασκευή, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, ο Τσολάκης Αλέξης, Γεν. Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΔΜ και ο Κιάνας Στέργιος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου για τις τηλεθερμάνσεις και τη βιωσιμότητά τους, αναφέροντας ότι προσφάτως έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα με την συμφωνία που επετεύχθη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτου και δεύτερου βαθμού) με το Υπουργείο και τη ΔΕΗ ΑΕ. Γεννιούνται όμως πολλά ερωτηματικά για την περαιτέρω διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, αφού αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ υποστήριξε πως προκειμένου να αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις, θα πρέπει η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας της ΣΗΘΥΑ στο χώρο του π. ΑΗΣ Καρδιάς αλλά και μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγωγός διασύνδεσης της μονάδας με την Τ/Θ Κοζάνης. Προαπαιτούμενο που συνηγορεί υπέρ της διερεύνησης της αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων των τριών μονάδων (ΙΙΙ-IV &V)
Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη διασφάλιση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το εθνικό καύσιμο της χώρας και όλα τα μέλη συμφώνησαν πως αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την λειτουργική επιμήκυνση της υπερσύγχρονης και αντιρρυπαντικής λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας V πέραν του 2028 και έως ότου αντικατασταθεί ο λιγνίτης από κάποιο άλλο καύσιμο βάσης, που να εξορύσσεται ή να παράγεται στον Ελλαδικό χώρο.
Έγινε εκτενής αναφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών των ορυχείων που οφείλει να ολοκληρώσει η ίδια η ΔΕΗ και επισημάνθηκε πως θα προκύψει μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο των ορυχείων με πολλές νέες θέσεις εργασίας, που τις χρειάζεται άμεσα η περιοχή μας.
Η αναφορά στην καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ήταν κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων οι οποίοι εστίασαν τον προβληματισμό τους στους τρόπους πίεσης για την επίσπευσή του. Οι δύο φορείς θεώρησαν πως μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Βουλευτές πρέπει να συμπορευτούν σ’ αυτή τη διεκδίκηση, ούτως ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Επιπλέον υπογραμμίσθηκε ότι η σύνδεση της συζήτησής με το χωροταξικό και της διαβούλευσης με επιτακτικό αίτημα την τροποποίηση του, περνάει μέσα από την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και την έλξη νέων επενδύσεων με στόχο την αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας.
Η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ αναφέρθηκε στην επιτακτική σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής με την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη συγκρότησης Ομάδας Εργασίας από το ΤΕΕ /ΤΔΜ.
Ο Γεν. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πληθυσμιακής μείωσης της περιοχής, σε ποσοστό 10,20 % τη δεκαετία 2011-2022, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αυξητική τάση, χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν προϋποθέσεις συγκράτησης του ενεργού πληθυσμού στην περιφέρειά μας, αλλά και δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών επιστροφής κάποιων νέων που ήδη μετανάστευσαν.
Τέλος ο Γεν. Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΔΜ με αφορμή τα αιτήματα των εργαζομένων της 24ωρης γενικής απεργίας της 20ης Νοέμβρη πρόβαλλε το αίτημα για αξιοπρεπείς μισθούς, ως τη μόνη λύση για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σε μια Ελλάδα που είναι τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη .
Οι δύο φορείς συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν και να συναντηθούν εκ νέου στο χώρο της Πτολεμαΐδας V εντός του τρέχοντος μηνός.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ σταθερά υποστηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας, των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των τοπικών κοινωνιών για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και υλοποίηση στόχων με θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και κοινωνία.