Ο προεκλογικός πυρετός κλιμακώνεται στα κομματικά επιτελεία. Επισκέψεις, τηλέφωνα, γνωριμίες, χαμόγελα, χαϊδέματα στην πλάτη, υποσχέσεις. Αλλά μάλλον αυτή είναι η μικρή εικόνα.
Το μεγάλο κάδρο δείχνει πως το ενεργό εκλογικό σώμα μειώνεται, η αποχή γιγαντώνεται και ο βασικός ενδιαφερόμενος, η νέα γενιά, έχει γυρίσει την πλάτη.
Πώς αντιδρούν τα κόμματα; Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που συνιστά τον ύψιστο συμβολισμό των προθέσεων κάθε κόμματος. Τα υπεύθυνα κόμματα στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τα πρόσωπα που θα κληθούν αύριο να αναλάβουν ευθύνες. Στον αντίποδα, τα λαϊκιστικά κόμματα, κάνουν σημαία τους το viral και το troll. Το viral είναι μια ανοησία που εξαπλώνεται σαν ιός, ενώ το troll είναι μια προκλητική ανακρίβεια, που διαδίδεται με σκοπό να δημιουργήσει αναστάτωση.
Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν επιλέξει τη σκιαμαχία. Προτιμούν να διαδίδουν τις ιδεοληψίες, τα σενάρια συνομωσίας και τις φαντασιώσεις τους σε θολά νερά. Έτσι, το δήθεν αντισυστημικό ψηφοδέλτιο του πιο χυδαίου εκπροσώπου του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης, στελεχώνεται από τα πρόσωπα που απέκτησαν πολλούς ακόλουθους στα social media τα τελευταία χρόνια χάρη στον παραληρηματικό τους λόγο, τον ακραίο πολιτικό φανατισμό, τον αποκρουστικό μισογυνισμό και τον ακατάσχετο ομοφοβισμό.
Η επίκληση του συναισθήματος δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι κακό. Όμως, η καταφυγή στην πρόκληση ακραίων συναισθημάτων είναι κάτι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Οι λαϊκιστές δεν ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων, επιζητούν απλώς “ενόχους/ εξιλαστήρια θύματα”, τα οποία θα πυροδοτήσουν την έκρηξη οργής από το πλήθος. Κι αυτό δεν είναι παρά μόνο το πρώτο σκαλοπάτι της βίας.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τις ιδέες του. Κανένας δεν μπορεί να υποδείξει σε κάποιον άλλον τι θα ψηφίσει. Κάθε απόπειρα επιβολής συνιστά πράξη βίας.
Το δίλημμα δεξιά ή αριστερά έχει πλέον μόνο ιστορική διάσταση. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Η αληθινή διαίρεση στη σημερινή κοινωνία είναι λαϊκισμός ή υπευθυνότητα. Το διακύβευμα των εκλογών είναι το αύριο όχι το χθες. Το επίμαχο είναι αν θα επιτρέψουμε τη βία και τον ρεβανσισμό να ξαναδηλητηριάσουν την ευπαθή δημοκρατία μας.
Έρρωσθε!
… η αληθινή διαίρεση στη σημερινή κοινωνία είναι λαϊκισμός ή υπευθυνότητα …-