Ο πρωτογενής τομέας και συγκεκριμένα η γεωργία και η δασοκομία αντιπροσωπεύει σημαντικό κομμάτι της βιοοικονομίας στην Ευρώπη, με αξία 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολώντας το 8,2% του εργατικού δυναμικού.
Η κυκλική βιοοικονομία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Ωστόσο, σήμερα η συμμετοχή των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ακόμη περιορισμένη.
Μερικές απ’ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη υποδομών και τεχνικών γνώσεων για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών καθώς και οικονομικοί περιορισμοί για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
Τι είναι το C4B;
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα δίνουν προτεραιότητα στις βιώσιμες πρακτικές.
Στα πλαίσια του έργου C4B θα σχεδιαστούν νέα, δίκαια και στοχευμένα επιχειρηματικά μοντέλα, που θα επιφέρουν μια ουσιαστικότερη ισορροπία και συνεργασία μεταξύ φορέων του πρωτογενή τομέα και άλλων βασικών φορέων των περιφερειακών οικονομιών.
Το έργο C4B στοχεύει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προτείνοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα για διαφορετικές αλυσίδες αξίας (γεωργίας, δασοκομίας, αμπελουργίας, δημητριακών κ.ά.). Τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα σχεδιαστούν στα πλαίσια του έργου θα έχουν ως στόχο μια περισσότερο δίκαιη κατανομή των κερδών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη μέσω Open Call, το C4B στοχεύει να ενισχύσει την υιοθέτηση των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την εφαρμογή τους σε διαφορετικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα και γεωγραφικές περιοχές.
Στο C4B συμμετέχουν 11 εταίροι από 6 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία)
Ποιος είναι ο ρόλος του CluBE;
Το CluBE είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την υποστήριξη των εμπλεκόμενων παραγωγών από τις αλυσίδες αξίας του οίνου και των δημητριακών στην Δυτική Μακεδονία. Οι τοπικές ενώσεις οινοπαραγωγών θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση υπολειμμάτων οινοποίησης για την παραγωγή συστατικών χρήσιμων στη βιομηχανία καλλυντικών. Θα αξιοποιηθούν, επίσης, υποπροϊόντα από την άλεση σίτου και καλαμποκιού για την εξαγωγή θρεπτικών συστατικών και πρόσθετων ζωοτροφών, τα οποία μπορούν να δοθούν σε βιοδιυλιστήρια ώστε να μετατραπούν σε πολύτιμα προϊόντα.