Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στη δημοτική αρχή Αμυνταίου, μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων καύσης βιομάζας,, οι οποίες θα τροφοδοτούν πλέον την Τηλεθέρμανση Αμυνταίου, μετά το κλείσιμο του εκεί ΑΗΣ.
Το έργο που ξεκίνησε το 2018 και χρηματοδοτήθηκε με ποσοστό 47% από τα ταμεία του Δήμου Αμυνταίου και της Π.Ε. Φλώρινας, αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος, Άνθιμος Μπιτάκης, μιλώντας στον «Π» τονίζει πως η περιοχή έχει μπει ήδη στη μεταλινγιτική περίοδο, είναι ήδη σε μετάβαση και το συγκεκριμένο έργο θα θερμάνει το Αμύνταιο, τη Λεβαία και Φιλώτα.
«Χθες είχαμε την πρώτη έναρξη του βιολέβητα, οι δοκιμές πήγαν καλά ανεβάσαμε τις θερμοκρασίες εκεί που έπρεπε, διαβάζονται πλέον από την κεντρική κονσόλα όλα τα αισθητήρια όργανα και σε 2-3 μέρες αφού επαναληφθούν όλες αυτές οι καύσεις θα δώσουμε και στα υφιστάμενα νερά, στο κύκλωμα, ώστε να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα».
Ο κ. Μπιτάκης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δημότες του Αμυνταίου πως η συμβατική υποχρέωση για παροχή θερμικής ενέργειας στις 10 Οκτώβρη, θα τηρηθεί στο ακέραιο καθώς «τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όποια αστοχία θα διορθωθεί μιας και υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος».
Θυμίζουμε πως ο «Π» είχε βρεθεί τον Απρίλιο στο εργοτάξιο του εργοστασίου βιομάζας, παρουσιάζοντας αναλυτικά την πορεία των εργασιών της αναδόχου εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ, οι υπεύθυνοι της οποίας διαβεβαίωναν πως όλα θα είναι έτοιμα εντός χρονοδιαγράμματος. Το νέο εργοστάσιο αποτελείται από 2 βιολέβητες ισχύς 15MWH ο καθένας, μέσα στους οποίους γίνεται μικτή καύση βιομάζας αλλά και λιγνίτη.
«Ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να το κερδίσουμε, η αγωνία μας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη μήπως ένα κρούσμα στο εργοτάξιο θα μας έφερνε πίσω, όλα πήγαν καλά με τις κοινές προσπάθειες τις δικές μας, του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας», λέει ο Άνθιμος Μπιτάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει παράλληλα την προσπάθεια «υψηλού ρίσκου» υπό την έννοια ότι δεν έχει δοκιμαστεί στη χώρα μας. Βεβαίως το «αρνητικό» των νέων δεδομένων για τους καταναλωτές είναι το γεγονός πως η τιμή θα είναι αυξημένη κατά 30% μιας και η βιομάζα αποτελεί θεωρείται σε όλη την Ευρώπη καύσιμο του μέλλοντος και η τιμή έχει εκτοξευθεί. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στην παραγωγή βιομάζας και έτσι ο Δήμος Αμυνταίου χρειάστηκε να βγει στις διεθνείς αγορές ώστε να προμηθευτεί πρώτη ύλη.
Μια πρώτη ύλη που όμως δεν θα λείψει, όπως διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος, μιας και έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες για προμήθεια άλλων υπολειμμάτων βιομάζας τα οποία θα τεμαχίζονται από μηχάνημα που θα προμηθευτεί ο Δήμος Αμυνταίου, περιορίζοντας έτσι το κόστος. Στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου παραμένει η διασύνδεση της Τ/Θ Αμυνταίου με την Πτολεμαΐδα 5 και φυσικά η συμμετοχή στη νέα κοινή ΣΗΘΥΑ που θα δημιουργηθεί, ενέργεια που θα περιορίσει εκ νέου το κόστος στους καταναλωτές λίγο υψηλότερα από τη σημερινή τιμή.
Ο κ. Μπιτάκης πάντως δεν χαρακτηρίζει «προσωρινή λύση» το εργοστάσιο βιομάζας, καθώς αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά και σαν εφεδρεία στην κύρια πηγή τηλεθέρμανσης, με τα δεδομένα ποτέ να μην σίγουρα: «Δε ξέρουμε αύριο τι μας περιμένει. Έχουμε την αυτονομία μας και θα πορευτούμε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας».