Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το 5ο Γυμνάσιο & το 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας που συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο του Βένετο.
Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πτολεμαΐδα και τα εν λόγω σχολεία είναι πρεσβευτές του τόπου μας, συμμετέχοντας με δύο εργασίες στο 4ο μαθητικό συνέδριο του Βένετο στην Πάδοβα.
Η εργασία των μαθητών και μαθητριών του 5ου Γυμνασίου στο μαθητικό συνέδριο της Πάντοβα είναι μια πρόταση για την αξιοποίηση των εργοστασίων που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους στην περίοδο της απολιγνιτοποιησης στην περιοχή μας. Οι βιομηχανικοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού διαφυλάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Τίτλος της εργασίας: Με όχημα τον πολιτισμό από το παρελθόν στο μέλλον.Η εργασία του σχολείου είναι μια μακέτα η οποία προτείνει την αξιοποίηση των βιομηχανικών χώρων, μέσα από το πρίσμα των μαθητών και αυριανών πολιτών της πόλης, ως πρεσβευτών του μέλλοντος. Η πρόταση των μαθητών περιέχει: Μουσεία και εκθέσεις, πολιτιστικά κέντρα, οικολογική ανάπτυξη και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στην περιοχή του Βένετο μάλιστα υπήρχε ένα ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο που έκλεισε και αξιοποιήθηκε ως χώρος πολιτισμού και δραστηριοτήτων στη φύση. Η αναπαράσταση της μακέτας – των εργοστασίων της περιοχής με το όραμα των παιδιών, παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε ως εξαιρετική δουλειά από τους διοργανωτές. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από την πλευρά του το 2ο Γενικό Λύκειο στο πλαίσιο της εργασίας του προσπάθησε να αναδείξει τον πολύπολιτισμικό ρόλο της περιοχής της Πτολεμαΐδας, να προβάλει τον τρόπο με τον οποίο συνυπήρξαν ντόπιοι, Βλάχοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιοι που βρέθηκε στην Εορδαία, παρουσίασαν 10λεπτο βίντεο με φορεσιές του τόπου, αποσπώντας θερμές κριτικές για την εμφάνισή τους.
Το 2ο ΓΕΛ συμμετέχει με 27 μαθητές στο συνέδριο μεταφέροντας μήνυμα για την ιστορία και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, μέσω του 10λεπτου βίντεο που δημιούργησαν με τη στήριξη των Κ. Ιωαννίδη και Κ. Μανουσαρίδη.
Οι μαθητές απέδειξαν πως η νέα γενιά σέβεται, τιμά και προβάλλει την ιστορία του τόπου της με σύγχρονα μέσα.