Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας περιμένουν στον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές του προϊόντος στην Κίνα. «Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για την υπογραφή το ίδιο και οι Έλληνες αλλά η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι μέσω πρεσβειών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Πατσιούρας.
Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα πάνε πίσω την υπογραφή της συμφωνίας.
Ένα άλλο θέμα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους παραγωγούς κρόκου. Έγινε προσπάθεια με τον πρώην υπουργό κ. Αποστόλου αλλά δεν ευδοκίμησε. Το ίδιο συνέβη με το νυν υπουργό. Η προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών.
Από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.
Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr