«Είμαστε εδώ» δήλωσαν οι πολιτιστικοί φορείς και οι καλλιτεχνικές ομάδες της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας στην πρόσκληση – πρόκληση που τούς απηύθυνε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης, Θέμης Μουμουλίδης, για την καθιέρωση μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη της Πτολεμαΐδας και του Δήμου Εορδαίας, και ειδικότερα στην πρότασή του για την καθιέρωση ενός ανοιξιάτικου Φεστιβάλ στην Πτολεμαΐδα από την επόμενη άνοιξη, με την προοπτική από την μεθεπόμενη χρονιά να διαχυθεί στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Εορδαίας.
Ανέφερε ότι το Φεστιβάλ αυτό μπορεί να πραγματοποιείται το διάστημα από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και πως στόχος του Φεστιβάλ αυτού είναι να καθιερωθεί μια μεγάλη γιορτή, που θα αποτελέσει μια συνάντηση πολιτισμών και αναζητήσεων, σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους της πόλης, καθώς σήμερα η πόλη δεν διαθέτει δόκιμους χώρους. Ζητούμενο, τόνισε ο κ. Μουμουλίδης, είναι η συμμετοχή των καλλιτεχνικών ομάδων της περιοχής καθώς και δημιουργών από την ευρύτερη περιοχή, η συμμετοχή σημαντικών σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και Εορδαίοι δημιουργοί που δραστηριοποιούνται εκτός Κοζάνης, και είναι αρκετοί.
Σημείωσε ότι στην περίοδο του φεστιβάλ θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται σημαντικοί επώνυμοι έλληνες δημιουργοί, με στόχο να συνδεθούν με την περιοχή γνωρίζοντάς την. «Ένα φεστιβάλ όπου η κοινωνία θα αγκαλιάσει, καθώς θα αντιλαμβάνεται καθημερινά πως πρόκειται για την δική της γιορτή. Ένα Φεστιβάλ, που θα αγκαλιάσει ο εμπορικός κόσμος της πόλης καθώς το Φεστιβάλ θα συμβάλλει στην καθημερινή οικονομική πραγματικότητα της πόλης. Ένα φεστιβάλ που θα αποτελεί γιορτή εξωστρέφειας και επικοινωνίας. Ένα φεστιβάλ που όπου θα παρουσιάζονται σε διαφορετικούς χώρους καθημερινά σειρά σημαντικών γεγονότων. Ένα φεστιβάλ που ως στόχο θα έχει την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής , την εξωστρέφεια, την φιλοξενία, την ανταλλαγή αισθητικών αντιλήψεων, την ανάδειξη ντόπιων δημιουργών. Ένα Φεστιβάλ που θα βασίζεται στην φαντασία της κοινωνίας που το διοργανώνει.»
Όπως τόνισε ο κ. Μουμουλίδης, από μια παρόμοια γιορτή δεν μπορεί να απουσιάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, που θα οφείλει να συμβάλλει όχι μόνο παρακολουθώντας, αλλά κυρίως συμμετέχοντας στη διαμόρφωσή του προγράμματός του.
Πρότεινε μάλιστα το υλικό του πρώτου Φεστιβάλ να αποτελείται από θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα σε εναλλακτικούς χώρους και μπαρ της πόλης, Εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, παρουσίαση του έργου τοπικών δημιουργών, παρουσίαση νέων δημιουργών, εκθέσεις φωτογραφίας- την πρώτη χρονιά με θέμα την ιστορία της περιοχής, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και συνεστιάσεις και βραδιές στα στέκια της πόλης.