Αν και έχουν περάσει 26 μέρες από την έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα ο παιδικός σταθμός της ΔΕΗ όπως και πέρυσι εξακολουθεί να παραμένει κλειστός. Αποτέλεσμα τούτου να έρθουν τα πάνω κάτω στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων της ΔΕΗ. Στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό έχουν εγγραφεί 60 παιδιά και δουλεύουν περίπου 15 εργαζόμενοι, αποκλείονται τα παιδιά των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Το τροφείο για κάθε παιδί είναι 300€ τα οποία είναι λεφτά των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Η ίδρυση του παιδικού σταθμού, προϊόν της ΕΣΣΕ χρονολογείτε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Υπενθυμίζεται ότι οι παιδικοί σταθμοί της ΔΕΗ «πέρασαν από 40 κύματα», ο λόγος της «περιπέτειας» οφείλεται σε μια ασάφεια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας. Συγκεκριμένα ως προς το ποιος θα είχε την αρμοδιότητα λειτουργίας των συγκεκριμένων σταθμών. Τα πρώτα χρόνια η ευθύνη λειτουργίας είχε περάσει στον πρώην Δήμο Πτολεμαΐδας, ως τρίτος παιδικός σταθμός Πτολεμαΐδας και φυσικά είχε και τη διαχείριση των κονδυλίων του σταθμού.
Η αντιασφαλιστική επίθεση επέτεινε την ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Υπενθυμίζεται ότι οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί της ΔΕΗ ΑΕ πέρασαν πριν μερικά χρόνια στο ΤΑΥΤΕΚΩ με αποτέλεσμα να περιπλέκει περισσότερο το καθεστώς λειτουργίας. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Πέρυσι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτούργησε μετά από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Δήμο, στο ΤΑΥΤΕΚΩ και στη ΔΕΗ. Φέτος η ΔΕΗ αποφάσισε να λειτουργήσει από μόνη της τον παιδικό σταθμό. «Σκοντάφτει» όμως στο γεγονός ότι η ΔΕΗ μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνο με 8μηνες συμβάσεις ενώ οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν 11 μήνες. Αλήθεια τι την εμποδίζει να κάνει προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά; Έτσι αποφάσισε να δώσει σε εργολάβο τον παιδικό σταθμό (άδεια και προσλήψεις), αλλά ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις.
Απαιτούμε την επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού όχι μόνο για τη φύλαξη των παιδιών κατά τις ώρες εργασίας των γονέων αλλά γιατί θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα των ίδιων των παιδιών, είναι απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους γι’ αυτό επιβάλλεται οι παιδικοί σταθμοί να είναι αποκλειστικά κρατικοί, σύγχρονοι και ασφαλείς με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάλληλοι, με ποιότητα φαγητού με επαρκές μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.