Ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση του εργολάβου δεν ξεκίνησαν ακόμη οι εργασίες θεμελίωσης και ανέγερσης των τριών κτηρίων της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, εξ’ αιτίας των γεωλογικών προβλημάτων στην οικοπεδική έκταση, τα οποία τελικώς είναι πολύ σοβαρότερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, αποκάλυπτε το «e-ptolemeos.gr» με ρεπορτάζ στις 29 Ιουλίου.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ αποκαλύπτουμε σήμερα ότι η έναρξη των εργασιών ανέγερσης των κτηρίων παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τον επερχόμενο χειμώνα, δηλαδή την άνοιξη του 2018! Αναφορικά με την αρχική εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η θεμελίωση θα ξεκινούσε τον Μάρτιο του 2017, υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση ενός ολόκληρου έτους στην θεμελίωση. Βεβαίως, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση ως προς το συνολικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα είναι πολύ μικρότερη, ίσως και κάτω του εξαμήνου ή και πολύ λιγότερη. Η αισιοδοξία τους αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι με το «φρενάρισμα» των κτηριακών εργασιών, προχωρούν με «γρήγορους ρυθμούς» όλες οι άλλες παράλληλες εργασίες, οπότε: Μόλις τα αναμενόμενα πορίσματα των γεωλογικών ερευνών δώσουν το «πράσινο φως» για την ανέγερση των κτηρίων η ανάδοχος κοινοπραξία θα ρίξει όλο το βάρος στα κτήρια τα οποία θα ολοκληρωθούν αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την σύμβαση η πανεπιστημιούπολη πρέπει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019 και να παραδοθεί ακριβώς ένα χρόνο μετά.
Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννόπουλο, υπεύθυνο για το έργο μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει παραληφθεί το πόρισμα της Γεωφυσικής Έρευνας που είχε αναθέσει με Προγραμματική Σύμβαση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι το πόρισμα δείχνει ότι «σε κάποιες ύποπτες περιοχές επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματα, σε κάποιες άλλες δεν επιβεβαιώθηκαν». Ειδικότερα τόνισε ότι σε βάθος 6-7 μέτρων υπάρχει ένα έγκοιλο περίπου 2 έως 4 μέτρα, ενώ υπάρχουν και κάποια μικρότερα. Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία έχει στα χέρια της το πόρισμα των μελετών από τις γεωτρήσεις που έκανε η ίδια η ανάδοχος κοινοπραξία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα έγκοιλο βάθους 2 μέτρων και μήκους 5 μέτρων, το οποίο «θορύβησε» τις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ παρατηρούνται και μικρότερα έγκοιλα που κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις.
Η επόμενη διαδικασία είναι η πιο κρίσιμη, σύμφωνα με τον αρμόδιο μηχανικό, καθώς και οι δύο προαναφερόμενες έρευνες βρίσκονται στα μικροσκόπιο των επιστημόνων των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και στους μελετητές της ΑΝ.ΚΟ., που έκαναν την αρχική μελέτη. Ζητούμενο είναι να βγει ένα κοινό πόρισμα για τον τρόπο και τις μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος και τις ακριβείς τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. «Καλύτερα είναι να περιμένουμε τις προτάσεις του πορίσματος», υπογράμμισε ο Η. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «ενδεικνυόμενη μέθοδος είναι η έγχυση κατάλληλου υλικού, κάτι σαν ειδικό μπετόν, προκειμένου να κλείσουν τα έγκοιλα». Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί τροποποίηση της αρχικής μελέτης στατικότητας των κτηρίων. Βεβαίως, το ζήτημα είναι πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία. «Μία εμπεριστατωμένη μελέτη κόστους θα μας δείξει το ακριβές ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε ο Η. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν πρόκειται για παραπάνω κόστος, αφού και από την αρχή να προβλεπόταν – αν και δεν ήταν δυνατόν – πάλι αυτό το έξτρα ποσό λόγω των γεωλογικών προβλημάτων θα έπρεπε να είχε δαπανηθεί». Πάντως, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι το κόστος των παρεμβάσεων για την επίλυση των γεωλογικών προβλημάτων ξεκινά από 500.000 ευρώ το λιγότερο, έως 1.000.000 ευρώ το πολύ.
Αγκάθι όμως αποτελεί το πώς θα δικαιολογηθεί το όποιο ποσό χρειαστεί και η εύρεση χρηματοδότησης, αφού το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση προϋπολογισμού. Γι’ αυτό πρόκειται να γίνει μία συμπληρωματική σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Αυτό απαιτεί αιτιολογημένη έκθεση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι μία γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία μέχρι να διεκπεραιωθεί, εκτιμάται ότι …πάει για Νοέμβριο η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης. Και επειδή μέσα στο χειμώνα είναι αδύνατο να ξεκινήσουν εργασίες οικοδόμησης των κτηρίων, παραπέμπεται η έναρξη των εργασιών για την άνοιξη του 2018. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί και σχετική πίστωση, η οποία μάλλον θα αναζητηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.