Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των θυμάτων του διπλού ολοκαυτώματος του Μεοσβούνου του δήμου Εορδαίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην ηρωική αυτή Κοινότητα, παρουσία εκκλησιαστικών αρχών- με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, στρατιωτικών, πυροσβεστικών, αστυνομικών, δημοτικών, περιφερειακών και πολιτικών αρχών, εκπροσώπων των Προξενείων Γερμανίας και Ρωσίας, ενώ φέτος τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου τον Οκτώβρη του 1941 και στο δεύτερο ολοκαύτωμα τον Απρίλη του ’44 σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες, ενώ το Μεσόβουνο παραδόθηκε για δύο φορές στις φλόγες.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων με Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, ο οποίος τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του τη θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού, ενώ παρών στις φετινές.
Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ακούστηκε το προσκλητήριο πεσόντων από τον Πρόεδρο Παύλο Παραστατίδη και νέα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
Το χρονικό των δύο ολοκαυτωμάτων του Μεσοβούνου από τις κατοχικές δυνάμεις και τους ντόπιους συνεργάτες τους παρουσίασε στην ομιλία του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου Εορδαίας σε θέματα επικοινωνίας και πρώην εκπαιδευτικός, Γεώργιος Θεοδοσιάδης, τονίζοντας ότι το Μεσόβουνο ήταν από τα πρώτα χωριά που πήραν τα όπλα κατά των γερμανών κατακτητών και σε βάρος του οποίου «συνετελέσθη ένα από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής.»
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «είναι χρέος μας να αναδείξουμε το διπλό ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και τα πραγματικά γεγονότα της μαύρης αυτής σελίδας του χωριού. Να αναδείξουμε την αλήθεια και να τιμούμε και να θυμόμαστε τον ηρωισμό αυτών των ανθρώπων και την αγάπη τους για την πατρίδα.» Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση διότι οι δυνάμεις του φασισμού ανασυντάσσονται σ διάφορες ευρωπαϊκές χώρες επενδύοντας στην πολιτική με ξενοφοβικά σύνδρομα και ρατσιστικού περιεχομένου ιδεολογίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ τη δεκαετία και αιματοκύλησε την ανθρωπότητα.» Είναι υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας και των φορέων που εμπλέκονται στο αντιστασιακό κίνημα να διεκδικήσουν τις επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις σαν ελάχιστη αναγνώριση για το συντελεσθέν έγκλημα κατά του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα στα ηρωικά θύματα τυ Μεσοβούνου, κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, τον γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου βουλευτή Μίμη Δημητριάδη, τον γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, τον υποπρόξενο της Ρωσίας, του πρώην προξένου της Ρωσίας Αλεξάντερ Ποπόφ, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Καρακασίδη, από τους βουλευτές Γεώργιο Ντζιμάνη, Θέμη Μουμουλίδη και Γιώργο Κασαπίδη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μεσοβούνου Δημήτρη Τσιαΐδη, από εκπροσώπους του στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακών οργανώσεων και από τον πρώην υπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο.
«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν, δεν ξεχνάμε. Στέλνουμε το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες» δήλωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης.
Διεθνιστικό μήνυμα έστειλε με δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
ο Βουλευτή Μ.Δημητριάδης τόνισε ότι αυτή η σημαντική παρακαταθήκη των προγόνων μας θα μας εμπνέει πάντα, ενώ ανάλογα ήταν και τα μηνύματα των παρόντων βουλευτών κ.κ. Μουμουλίδη, Τζιμάνη και Κασαπίδη.
Ιδιαίτερα συγκινημένος που βρέθηκε στο ηρωικό αυτό χωριό για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων που έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία, δήλωσε ο Πρόξενος της Ρωσίας Αλεξάντερ Σερμοακόβ.
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας Κίστορ Τάνενμπερκερ, ενώ το παρών έδωσε ο πρώην Πρόξενος της Ρωσίας και επίτιμος Δημότης Μεσοβούνου Αλεξέϊ Ποπόφ.
«Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής, μνήμης και ευθύνης», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Καρακασίδης.
«Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας που αδίκως εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Δημήτρης Τσιαϊδης.
Το δικό τους χρώμα στην όλη διοργάνωση έδωσαν η τοπική ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευά καθώς και η Πόπη Ξενητοπούλου με τη συγκλονιστική απαγγελία των στίχων τους, αφιερωμένων στο ολοκαύτωμα του χωριού.