Με τη ΔΕΗ να βρίσκεται μεταξύ αυξημένων υποχρεώσεων και ανεξόφλητων οφειλών, στην «επόμενη ημέρα» για την επιχείρηση εντάσσονται εκτός από την πώληση μονάδων και ορυχείων και το λιγότερο πιθανό σενάριο της κατάρρευσής της.
Σημαντικές θα ήταν όμως και οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Όπως υποστηρίζει σε έρευνά του το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, η εκμετάλλευση λιγνίτη στηρίζει σημαντικά την τοπική οικονομία καθώς για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Ακόμη, για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες προκύπτουν επαγωγικά περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας, όπως αναφέρεται στην έρευνα.
Αυξημένες υποχρεώσεις παρά την κερδοφορία
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους αυξήθηκαν στα 759 εκατ. ευρώ από τα 575 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος ενώ η εταιρεία πρέπει να πληρώσει 850 εκατ. ευρώ σε χρεολύσια και τόκους και 650 εκατ. ευρώ για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ με τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικού αλλά με τα μόλις 625 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας αναμένει μια ανάσα 700 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ.
ΠΗΓΗ: http://www.insider.gr/