Χωρίς εκπροσώπηση έμεινε η Δυτική Μακεδονία στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης έδωσε τη θέση του στον κ. Κώστα Γκιουλέκα.
Έτσι, η Περιφέρεια μας έχασε και τον μοναδικό εκπρόσωπο που είχε μέχρι τώρα στην Κυβέρνηση.
***
Σε κάθε τέτοια περίπτωση το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πάντα είναι το τι μπορεί να σημαίνει η μη εκπροσώπηση μας, ως Δυτική Μακεδονία, στο κυβερνητικό σχήμα.
Η απάντηση είναι πολλά, ή και… τίποτα!
***
Πολλά με την έννοια πως ένας Υπουργός ή Υφυπουργός επικοινωνεί πιο εύκολα και πιο άμεσα με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης όταν θα ήθελε να τους μεταφέρει κάποιο θέμα που αφορά την εκλογική του περιφέρεια.
Προσέξτε, λέμε «μεταφέρει» κάτι που δεν συνεπάγεται και λύση ή ικανοποίηση.
Η «λύση» και η «ικανοποίηση» αιτημάτων, ειδικά όσων είναι πιο σύνθετα και πιο δύσκολα είναι μια άλλη, πιο πολύπλοκη και πολλές φορές… λυπητερή ιστορία στο ελληνικό κράτος.
***
Μπορεί, όμως, να μην σημαίνει και τίποτα με την έννοια πως και οι απλοί βουλευτές είναι σε θέση να κάνουν μια χαρά τη δουλειά, όταν θέλουν να μεταφέρουν κάποιο αίτημα της περιοχής τους σε υπουργικό ή υφυπουργικό γραφείο.
Ίσως ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός ν’ αργεί να τους απαντήσει στο τηλέφωνο ή όταν απαντά να προφασίζεται υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά ο… επιμένων νικά.
Και υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που βουλευτές πέτυχαν πολλά περισσότερα ακόμα και από πρωτοκλασάτα μέλη της Κυβέρνησης.
Είναι καλό ή όχι που έμειναν οι ίδιοι για την τηλεθέρμανση;
Σ’ ένα από τα Υπουργεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την περιοχή μας λόγω των τηλεθερμάνσεων, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έμεινε στη θέση του Υπουργού και η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στη θέση της Υφυπουργού.
Άρα, οι Δήμαρχοι των τριών ενδιαφερομένων Δήμων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή τις όποιες συζητήσεις γίνονται για το πώς θα λυθεί το θέμα της λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης μας.
Το ερώτημα είναι αν είναι καλό ή όχι, το ότι έμειναν οι ίδιοι σ’ αυτά τα κυβερνητικά πόστα.
***
Θεωρητικά, είναι καλό καθώς ξέρουν το θέμα, έχουν συζητήσει ήδη πολλές φορές με τους τρεις Δημάρχους και γνωρίζουν ποιες είναι και οι θέσεις των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.
Από την άλλη, ίσως ορισμένοι να θεωρούσαν πως μια οποιαδήποτε αλλαγή προσώπου ή προσώπων να άλλαζε κάπως το κλίμα και να βοηθούσε περισσότερο στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα που εκκρεμούν, για να οδηγηθούμε τελικά σε μια συμφωνία.
***
Μόνο που σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η βούληση της όποιας κυβέρνησης.
Η ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πάει μέχρι εκεί που η κυβέρνηση έχει επιλέξει ή αποφασίσει, κάτι που θα συνέβαινε ακόμα και αν είχαμε νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τουλάχιστον έτσι δεν χάνεται τζάμπα χρόνος για να καταλήξουμε και πάλι στο ίδιο, ουσιαστικά, σημείο.
Λάθος κάνουμε;
Όταν όλοι δείχνουν τους άλλους…
Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, μια βδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, τις δηλώσεις των διαφόρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που προσπαθώντας να… αποτιμήσουν το αποτέλεσμα, εστιάζουν και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ήττα των… άλλων!
Κατανοητή η προσπάθεια τους να θέλουν να βγάλουν το δικό τους κόμμα από το κάδρο του ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στην αποτυχία των άλλων, αλλά ως ένα σημείο.
***
Έχουμε την αίσθηση πως αυτός ο τρόπος της εκφοράς του πολιτικού λόγου κουράζει και απωθεί ακόμα περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να άκουγαν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσοχή αν οι πολιτικοί αναφέρονταν, με θάρρος και ειλικρίνεια, στα του οίκου τους προσπαθώντας να εξηγήσουν τι δεν πήγε καλά και δεν πέτυχαν τους εκλογικούς τους στόχους, από το να τους βλέπουν να δείχνουν διαρκώς με το δάχτυλο τους άλλους, πασχίζοντας να πείσουν πως υπάρχουν και χειρότερα απ’ τα δικά τους.
Σίγουρα υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και καλύτερα…