Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα περνάει μέσα από την εμπειρία και την αξιολόγηση των χρηστών υπηρεσιών υγείας. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στην τελική ευθεία μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν την εμπειρία της νοσηλείας τους με τρόπο άμεσο, γρήγορο και απλό.
Μέχρι σήμερα υπήρχαν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας , στα οποία μάλιστα καταγράφηκε αύξηση των γραπτών καταγγελιών 25,5%, στα αιτήματα 36,4% και στις θετικές εντυπώσεις 30,8%, το 2024.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν- Βενετία Βιλδιρίδη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θετικής αλλαγής, που προήλθε από παράπονα και καταγγελίες πολιτών είναι η υιοθέτηση του «Εικονικού Βοηθού» σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, και χάρη στη λειτουργία του οι τηλεφωνικές κλήσεις προς το νοσοκομείο έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90%.
Το επόμενο βήμα προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που θα λειτουργεί σε πλήρη εναρμόνιση με τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Κάθε ασθενής θα λαμβάνει, 48 ώρες μετά το εξιτήριό του, ένα SMS και θα συμπληρώνει ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο 32 ερωτήσεων οι οποίες θα καλύπτουν βασικούς τομείς ποιότητας της νοσοκομειακής φροντίδας.
«Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά προσεγγίζουμε εμείς τον πολίτη, τον ενθαρρύνουμε να μοιραστεί την εμπειρία του και ενσωματώνουμε τη φωνή του στη διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας», τονίζει η κ. Βιλδιρίδη.
πηγή: voria.gr