Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τα 4,6 Ρίχτερ στην Κοζάνη

Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τα 4,6 Ρίχτερ στην Κοζάνη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κοζάνη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χλμ νότια της πόλης της Κοζάνης, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται σε 8 χλμ.

Στα 5,1 Ρίχτερ υπολογίζει τον σεισμό το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Όπως αναφέρει το επίκεντρο του σεισμού ήταν 12 χλμ νότια της Κοζάνης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 15 χλμ.

Όπως ανέφερε στο enikos.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα δυτικά του φράγματος του Πολυφύτου, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός του Μαΐου του 1995, με μέγεθος 6,6, Ρίχτερ.

Μετά τα 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε, δέκα λεπτά αργότερα, ένας μικρότερος σεισμός, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, με περίπου την ίδια εστία.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι -προς το παρόν, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία- πρόκειται για μεμονωμένη σεισμική δραστηριότητα που δεν μας βάζει σε ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, τυπικά χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση» τόνισε στο enikos.gr o κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: enikos.gr

Σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις του ιδίου στο cnn Greece:

«Στην Κοζάνη σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, η πρώτη ήταν η ισχυρότερη με μέγεθος 4,6 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο που εντοπίζεται μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης και δυτικά από το τεχνητό φράγμα του Πολυφύτου, εκεί που το Μάιο του 1995 είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός της Κοζάνης μεγέθους 6,6 Ρίχτερ», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η αξιολόγηση η οποία κάνω, με τα στοιχεία που έχουμε, εμφανίζεται ως μεμονομένη σεισμική δραστηριότητα, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, από επιστημονικής τουλάχιστον άποψης θα πρέπει να υπάρχει μια αρκετά προσεκτική παρακολούθηση ώστε να δούμε πως θα πορευθεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει βεβαρημένο ιστορικό», υπογραμμίζει.

«Η σημερινή δραστηριότητα είναι σε πολύ χαμηλά μεγέθη που δεν μπορεί να διεγείρει άλλα ρήγματα, ωστόσο χρειάζεται παφρακολούθηση διότι ποτέ δεν έχουμε 100% βεβαιότητα με τα πολύπλοκα φαινόμενα των σεισμών», εξηγεί.

«Οι σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αναμενόμενοι, εκείνο όμως που ξέρουμε με ακρίβεια είναι ότι στατιστικά κάθε πέντε, 10 ή 15 μέρες το μέγεθος 4 με 4,5 Ρίχτερ εμφανίζεται πολύ συχνά στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια, τα μεγέθη αυτά είναι συνηθισμένα, χωρίς να μπορούμε να πούμε που θα τα αναμένουμε κάθε φορά», επισημαίνει|.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team