Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Τι φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Κρίσιμες οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων υπέρ των Περιφερειακών Ιδρυμάτων καθώς και το πλαίσιο των μεταγραφών

Τι φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Κρίσιμες οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων υπέρ των Περιφερειακών Ιδρυμάτων καθώς και το πλαίσιο των μεταγραφών

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Χωρίς να αλλάζει κάτι ιδιαίτερα, σχετικά με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, αντιμετώπισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας την επίσημη ανακοίνωση για το ορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το εύρος που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας κυμαίνεται από 0,8 έως 1,2 και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Κατόπιν κάθε Τμήμα ΑΕΙ θα μπορεί να προσαρμόζει τον μέσο όρο μειώνοντας τον κατά 0,8 ή αυξάνοντας τον στο 1,2.

Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 10, τότε τας Τμήματα που είναι ενταγμένα σε αυτό το πεδίο (φιλολογίες,  νομικές κλπ.) θα μπορούν να ορίσουν την ΕΒΕ από 8 έως 12.

Επίσης, ΕΒΕ ορίζεται και τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Γι’ αυτήν το εύρος μπορεί να κυμανθεί από 0,7 έως 1,10.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Θεοδουλίδης, είχε παρουσιάσει στις 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, την κατάσταση που θα επικρατήσει με τον ορισμό της ΕΒΑ, βασιζόμενος στις πληροφορίες που διακινούνταν τότε από το Υπουργείο Παιδείας, εκτιμώντας πως η απώλεια θα φτάσει έως και το 58% του φοιτητικού δυναμικού ενώ βαρύ θα είναι το τίμημα για τμήματα της Κοζάνης και των Γρεβενών.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είχε γίνει ακριβώς με τα νούμερα τα οποία παρουσιάστηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας και πλέον το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναμένει την τελική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τη δέσμευση της αύξησης εισακτέων στα Περιφερειακά Ιδρύματα έναντι των κεντρικών.

Όπως φαίνεται μια τέτοια απόφαση θα παρθεί, χωρίς κανείς να μπορεί αυτή τη στιγμή να αναφερθεί σε νούμερα, ενώ βασική παράμετρος της συγκεκριμένης ανακοίνωσης θα είναι και το πλαίσιο των μεταγραφών φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας την τελευταία χρονιά, όπου οι μεταγραφές φοιτητών μπορούσαν να βασιστούν στο επιχείρημα των οικονομικών προβλημάτων, δεν είχε απώλεια πάνω από το 1/8 της συνολικής του δύναμης τη στιγμή που το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έχασε το ¼ των φοιτητών από μεταγραφές.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Το «καλάθι» που έπεσε κατά το χτεσινό εργατικό ατύχημα στον Άγιο Δημήτριο, όπου οι 2 άτυχοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους-ΦΩΤΟ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μια ημέρα μετά το χθεσινό σοκαριστικό εργατικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο εργαζόμενους, που έκαναν ...