Τη συζήτηση για μια μεγάλη και καινοτόμα προσπάθεια που απαντά σε αρκετές προκλήσεις της νέας εποχής για τη Δυτική Μακεδονία, ανοίγει ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, με το σημερινό του άρθρο το οποίο αναφέρεται στη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή.
Ο Λάζαρος Μαλούτας ως ένας από τους αυτοδιοικητικούς που πρωτοστάτησαν στην συνένωση δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας, πριν 25 περίπου χρόνια, για τη δημιουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ αναφέρεται σε ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε ζητήματα όπως οι θέσεις εργασίας, η μόχλευση σημαντικών- κυρίως ευρωπαϊκών- κονδυλίων, η καινοτομία και η έρευνα, η επισκεψιμότητα- αναψυχή και φυσικά η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.
Για το Δήμαρχο Κοζάνης μεγάλος στόχος, όπως σημειώνει είναι «να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών βιομηχανικών μονάδων με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και την ανάπτυξη της Κυκλικής Οικονομίας».
Στην Ελλάδα την αρχή έχει κάνει η Κρήτη, με το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου, να έχει ήδη βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς και να αναμένεται από την τοπική κοινωνία ως έργο πνοής και καινοτομίας το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για 10.000 επισκέπτες ετησίως.
Το πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη έχει εξασφαλίσει επίσης χρηματοδότηση 45εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με τις εργασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.
Εντός του πάρκου σχεδιάζονται παράλληλα διάφορα υποέργα, όπως χώρος αναψυχής και πρασίνου 155στρ., υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, κεντρικό πράσινο σημείο ανακύκλωσης κ.α.
Στο περιβαλλοντικό πάρκο, στόχος είναι να αποτελέσει χώρο ανοιχτό για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να εφαρμόζει καινοτόμες πιλοτικές δράσεις κυκλικής οικονομίας και να πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Κεντρικό Πράσινο Σημείο» όπου οι πολίτες παραδίδουν υλικά προς ανακύκλωση και διάφορα είδη προς επαναχρησιμοποίηση, ενώ με την «Πράσινη Κάρτα του Δημότη» λειτουργεί το σύστημα επιβράβευσης.
Φυσικά το έργο συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας τα απόβλητα μετατρέπονται σε πρώτη ύλη και προωθείται η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, η επισκευή, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υφιστάμενων υλικών , προϊόντων και ενέργειας και προωθείται η εξοικονόμηση και παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πρόταση νέας οδηγίας ΕΕ για τα απόβλητα προβλέπει την αύξηση του όγκου επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων τουλάχιστον κατά 65 % έως το 2030, τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής έως 10 % έως το 2030 και, τέλος την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων για παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, στην πρότασή του υποδεικνύει τη ΔΙΑΔΥΜΑ ως τον κεντρικό φορέα που πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί να λάβει έγκριση χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και φυσικά να υλοποιηθεί.
Ζήσης Πιτσιάβας