Αντιμέτωπος με την πρώτη εδώ και χρόνια εκλογική αποτυχία της ΝΔ- τον αντίκτυπο της οποίας το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να μετριάσει επικαλούμενο την σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι ακούει το μήνυμα των πολιτών και υπόσχεται περισσότερη δουλειά με λιγότερες αδυναμίες και μικρότερες αστοχίες την επόμενη τριετία, ενώ στο βάθος προβάλει ήδη ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός με βασικό ερώτημα πλέον όχι το εάν, αλλά το πότε θα γίνει;
Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ όχι μόνο υπολείπεται σχεδόν κατά πέντε μονάδες από τον πήχη του 33% που είχε τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη προεκλογικά με βάση το ποσοστό της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά βρίσκεται αισθητά κάτω και από το μίνιμουμ του στόχου που ήταν να μην πέσει κάτω από 30%. Το δε ποσοστό που τελικά απέσπασε είναι μικρότερο κατά 12% σε σχέση με εκείνο που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές πριν από έναν μόλις χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και ως εκ τούτου δεν εγείρεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας- κάτι που οι ψηφοφόροι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό και απέτυχε η προεκλογική προσπάθεια της ΝΔ να συσπειρώσει στη βάση ενός τέτοιου διλήμματος- είναι ξεκάθαρο ότι σηματοδοτεί ισχυρό πλήγμα στην εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ που δημιουργήθηκε μετά το 41% των εθνικών εκλογών του 2023.
Ταυτόχρονα, φέρνει στο προσκήνιο ως βασική αιτία αυτής της ραγδαίας υποχώρησης της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το μήνυμα διαμαρτυρίας των πολιτών αφορά στην καθημερινότητα και κυρίως στην ακρίβεια.
Η χθεσινή εξέλιξη δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έπεισε τα ελληνικά νοικοκυριά ότι μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει την επίμονη ακρίβεια με μία επιστολή προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να ανοίξει ο διάλογος στην ΕΕ σχετικά με πρακτικές των πολυεθνικών, ενώ την ίδια ώρα απορρίπτει νέα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και περιορίζει δραστικά τα περιθώρια έκτακτων παρεμβάσεων για την στήριξη των πιο αδύναμων.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τονίζει ότι οι πολίτες ζητούν πράγματι περισσότερα από την κυβέρνηση η οποία οφείλει να τα κάνει, αλλά δεν έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους. Και ειδικά για την ακρίβεια υποστηρίζει πως εάν αποδέχονταν οι ψηφοφόροι την λογική των «μαγικών συνταγών», κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την είχε καρπωθεί.
Το κλίμα στους κόλπους της ΝΔ του κυβερνώντος μετά την χθεσινοβραδινή ψυχρολουσία προϊδεάζει για αλλαγές που όσον αφορά το επίπεδο των ασκούμενων πολιτικών θα λάβουν τον χαρακτήρα επιτάχυνσης στην υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας». Σε ότι αφορά τα πρόσωπα, προεξοφλείται η διενέργεια ανασχηματισμού και ερωτηθείς χθες βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει περιοριζόμενος στο σχόλιο «έχουμε πολλή δουλειά».
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε όμως και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΝΔ στα δεξιά της, όπου η άνοδος της Ελληνικής Λύσης και των άλλων κομμάτων ήταν σημαντική παρά το γεγονός ότι σε αυτό το εκλογικό ακροατήριο, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, είχε προσανατολιστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, ακόμη και η προβαλλόμενη εδώ και χρόνια απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στον χώρο των ψηφοφόρων του κέντρου, δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται σε αυτές τις εκλογές.
Αν και η επόμενη τριετία ως το 2027 που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, δεν περιλαμβάνει κάποια εκλογική αναμέτρηση, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πολιτική αφετηρία για την ΝΔ από δω και πέρα δεν αποτελεί η δυναμική του 41%, αλλά το ηχηρό χθεσινό «καμπανάκι», που τελικά ίσως να μην είναι και το μόνο μετά τις εθνικές κάλπες του 2023. Γιατί αν γυρίσει κανείς στο φθινόπωρο του 2023 θα θυμηθεί ότι προειδοποιήσεις είχαν σταλεί και στις περιφερειακές εκλογές όπου το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καταφέρει και τότε να επιτύχει τον εκλογικό στόχο που έθετε ο κ. Μητσοτάκης για νίκη των υποψηφίων που υποστήριζε η ΝΔ και στις 13 περιφέρειες, καθώς και στους τρεις μεγάλους δήμους.