«Βάζει χέρι» στα αποθεματικά του ταμείου, για άλλη μία φορά το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, αφού από την κρατική επιχορήγηση τα χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή όμως που τα αποθεματικά του Ιδρύματος στερεύουν, παραμένει ανοιχτή η «μόνιμη πληγή» της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
«Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια αγωνία για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τα εργαστήρια και τους καθηγητές, να υποδεχτούμε τους νέους και τους παλιούς φοιτητές. Τα κονδύλια είναι ανεπαρκή, ακόμη υπάρχουν οι εκκρεμότητες στη διαδικασία πρόσληψης του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία συνήθως αργεί, όπως κάθε χρόνο και έχουμε πάντα αυτή την αγωνία», δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος, εν’ όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ειδικότερα, σημείωσε: «Τα κονδύλια δεν επαρκούν, είναι γνωστό αυτό, θα δούμε φέτος πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε για μια ακόμη φορά όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε. Ακόμη χρησιμοποιούμε τα ταμειακά υπόλοιπα, για φέτος επαρκούν, του χρόνου θα δούμε».
Ενώ λοιπόν τα αποθεματικά μόλις που καλύπτουν τις φετινές ανάγκες και η αβεβαιότητα την επόμενη χρονιά θα είναι πάλι παρούσα, σοβαρά είναι τα προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ν. Ασημόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουμε δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα μαθήματα και τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Γι’ αυτό κάθε χρόνο παίρνουμε γύρω στα 60 άτομα έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο καλύπτει αρκετά από τα μαθήματα. Έχουμε σε διαδικασία την πρόσληψη 15 ατόμων, τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ και έχουμε και άλλες 16 θέσεις για μια δεύτερη κατανομή, η οποία θα πάει μάλλον στα επόμενα δύο χρόνια για να καλυφτούν κι’ αυτές οι θέσεις. Θα καλύψει ένα ποσοστό, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Πρέπει να έχουμε πάνω από 150 – 160 μόνιμους καθηγητές για να μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τα προγράμματα σπουδών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις 100 μόνιμους καθηγητές».
Από πλευράς υποδομών «είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. Σχετικά με τις εγγραφές, δήλωσε ότι «οι νέοι φοιτητές έρχονται, οι ηλεκτρονικές εγγραφές λήγουν στις 14 τρέχοντος. Στη συνέχεια θα προχωρήσει και η διαδικασία εγγραφής στις γραμματείες. Ελπίζουμε στις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί και να τους εντάξουμε στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα».
Τέλος, αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα «άπορων φοιτητών», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά παιδιά που αποχωρούν από το Ίδρυμα, επειδή λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους». Τα ελάχιστα δωμάτια της φοιτητικής εστίας του Ιδρύματος που διατίθενται σε φοιτητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. Ειδικότερα, κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά, υπάρχουν διαθέσιμα 70 δωμάτια, αλλά η παρατεταμένη οικονομική κρίση πολλαπλασιάζει με γεωμετρική πρόοδο τις φτωχοποιημένες οικογένειες φοιτητών. Ο Ν. Ασημόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχουν πολλοί φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου στο αστικό, γι’ αυτό πάνε με τα πόδια από την Κοζάνη στο ΤΕΙ και αντιστρόφως». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό είναι και επικίνδυνο», αφού στις γνωστές στροφές της παλιάς εθνικής οδού, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και οι φοιτητές περπατούν μέσα στο δρόμο, ακόμη και τη νύχτα, οπότε ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ μεγαλύτερος. Είπε ότι «θέσαμε το θέμα σε δήμο και περιφέρεια και ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα», ωστόσο, οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν έγιναν ποτέ.