Μπορεί, τελευταία, για τη βιοοικονομία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης να ακούμε πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουμε στη βέλτιστη αξιοποίηση τους προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ήταν και είναι μία από τις πιο δραστήριες περιοχές στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας, κυρίως λόγω της ύπαρξης της τηλεθέρμανσης. Παρατηρείται, όμως, έλλειψη ευαισθητοποίησης σε επίπεδο εθνικών πολιτικών και φορέων λήψης αποφάσεων για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό δυναμικό της βιοοικονομίας για την περιοχή.
Η δημιουργία ενός Κέντρου Εμπορίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία θα μελετηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BIOMODEL4REGIONS.
Πρόκειται για ένα τριετές ευρωπαϊκό έργο, το οποίο μελετά έξι (6) πιλοτικές περιφέρειες ανά την Ευρώπη (Γαλλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελλάδα και Ιταλία), με διαφορετικά γνωρίσματα. Μεταξύ αυτών των περιφερειών είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα επικεντρωθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού δασικής κι αγροτικής βιομάζας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά βιομάζας. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE).
Στο έργο θα συμμετέχουν πληθώρα τοπικών επιχειρήσεων με σχετική δραστηριότητα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια περιφερειακή επιτροπή και μια τεχνική ομάδα για τη βιοοικονομία. Οι παραπάνω φορείς, υπό τον συντονισμό του CluBE, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την υποστήριξη του αναδυόμενου τομέα της βιοοικονομίας στη Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας τις καινοτόμες δράσεις για την υποστήριξη της κλιματικής ουδετερότητας και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων και των υπηρεσιών με βιολογική βάση.
Μαρία Κοτζακόλιου