Τη ερχόμενη εβδομάδα θα οριστεί το πρώτο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, με τη νέα του σύνθεση, το οποίο θα κληθεί να λάβει απόφαση για την υποδοχή ή όχι των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων(ΜΕΑ) που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του ΛΚΔΜ. Να σημειωθεί πως αρχικά η συνεδρίαση είχε οριστεί για τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου αλλά θα γίνει σε νέα ημερομηνία γιατί συνέπεσε με την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς.
Απ’ ότι όλα δείχνουν η απόφαση θα είναι θετική, αν όχι ομόφωνη, με τις προθέσεις να έχουν διαφανεί όλες αυτές τις ημέρες που το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα.
Η απόφαση μεταφοράς των σκουπιδιών της Κέρκυρας, λήφθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν περίπου 10 ημέρες, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της Κέρκυρας αλλά και στελεχών της ΔΙΑΔΥΜΑ με το σχέδιο να προβλέπει την υποδοχή 24.000 τόνων το 2020, και σε βάθος τριετίας 50 με 60.000 τόνους.
Η συγκεκριμένη ποσότητα έρχεται να προτεθεί στις περίπου 90.000 τόνους σκουπιδιών που διαχειρίζεται η μονάδα από τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των 15.000 τόνων(για δύο χρόνια) που έρχονται στην περιοχή από την Αιγιαλεία.
Έτσι η ΜΕΑ θα ξεπεράσει τις 107.000 τόνους αγγίζοντας τις 120.000 που είναι και ο μέγιστος αριθμός επεξεργασίας, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και κατ΄ επέκταση των πολιτών, καθώς η τιμή από τα 41,91 ευρώ τον τόνο θα πέσει στα 25,50 ευρώ.
Οι 90.000 τόνοι που παραδίδει ετησίως η Δυτική Μακεδονία στον ιδιώτη που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ, είναι η ελάχιστη ποσότητα που έχει συμφωνηθεί, με τη ΔΙΑΔΥΜΑ όλα αυτά τα χρόνια να έχει κάνει την επιλογή υποδοχής απορριμμάτων και από άλλες περιοχές στα πλαίσια της πολιτικής εξεύρεσης εσόδων την οποία ακολουθεί με διάφορες ενέργειες.
Στα πλαίσια αυτά το νέο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ θα κληθεί να αποφασίσει και για το μέλλον των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με μεγάλο θέμα να αποτελεί η κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, κάτι που είχε τεθεί σε ενημερωτικό επίπεδο στο απερχόμενο Δ.Σ. χωρίς να ανοίξει επί της ουσίας η κουβέντα.
Η συγκεκριμένη ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από πλευράς Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Δυτική Μακεδονία και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, να παίζουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Το μεγάλο αυτό project προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και αν απαιτηθεί προκειμένου να καλύπτονται οι ποσότητες, Θεσσαλίας και Κέρκυρας, ενώ ο χώρος κατασκευής του έχει υποδειχθεί να είναι το Ορυχείο του Νότιου Πεδίου.
Τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ θα ενημερώσουν αναλυτικά το Δ.Σ. το επόμενο διάστημα, ώστε να διαφανεί η πολιτική βούληση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επένδυση μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ), ενώ χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, το συγκεκριμένο εργοστάσιο ενδεχομένως να συμβάλλει στη θέρμανση και ηλεκτροδότηση των γύρω περιοχών. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που έχουν υποδείξει και τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ως χώρο που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με την καύση ενδεχομένως απορριμμάτων να αποτελεί διέξοδο για τη συνέχιση λειτουργίας της, αλλά όλα αυτά ακόμα να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Ζήσης Πιτσιάβας