Σε υδατογενή αίτια, με αυξημένη πιθανότητα στο πόσιμο νερό, αποδίδει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ την εμφάνιση έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην πόλη του Άργους Ορεστικού κατά το χρονικό διάστημα από 25/1 /2019 έως 3/2/2019 από την οποία νόσησαν επίσημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού 611 άτομα την ίδια περίοδο.
Και επειδή σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η υδατογενής προέλευση της επιδημίας δεν κατέστη δυνατό να τεκμηριωθεί σε πρώτο στάδιο από τον εργαστηριακό έλεγχο του νερού, η υπηρεσία προχώρησε σε δύο αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες.
Οι δύο μελέτες έδειξαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση της εκδήλωσης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας, με την κατανάλωση πόσιμου νερού!
Ενώ τα δεδομένα που συγκλίνουν σε υδατογενή προέλευση της επιδημίας είναι τα ακόλουθα:
Α) δεν διαπιστώθηκε κάποια κοινή δραστηριότητα από άτομα, όπως κατανάλωση κοινού τροφίμου εκείνη την περίοδο.
Β) το μέγεθος της επιδημίας και η απότομη εμφάνιση των κρουσμάτων συνάδουν με χαρακτηριστικά επιδημίας υδατογενούς προέλευσης.
Γ) σε δείγματα κοπράνων ανευρέθησαν 2 ή 3 παθογόνα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της υδατογενούς προέλευσης της επιδημίας.
Δ) σε περιοχές ή χωριά που είχαν άλλο δίκτυο ύδρευσης και σε μικρή απόσταση από την πόλη του Άργους Ορεστικού δεν εμφανίστηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Τέλος η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υδροδότηση της πόλης του Άργους Ορεστικού από τις πηγές «Κολοβρέχι» που βρίσκονται στην περιοχή της Λεύκης. Από τις ίδιες πηγές υδρεύονται και άλλες περιοχές στις οποίες όμως δεν εμφανίστηκαν κρούσματα.
Περιστασιακά όμως το Άργος υδρεύεται και από τις πηγές Αρμενοχωρίου σε περιόδους λειψυδρίας.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Πηγή: kastorianiestia.gr