Ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας. Αν μέχρι χθες αυτό ακουγόταν σε πολλούς κάτι το θεωρητικό, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αποκτά ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των πολιτών.
Στην ουσία οι διαφορετικοί κανόνες που θα ισχύουν από τις 15 Ιουλίου στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με βάση τον διαχωρισμό σε «αμιγείς» και «μικτούς» ωθούν τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τον πρώτο τρόπο λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση από το κράτος, αποφεύγοντας τα όποια συνταγματικά προβλήματα μπορεί να υπήρχαν. Ταυτόχρονα όσοι εμβολιάστηκαν, η πλειοψηφία των πολιτών, θα επανακτήσουν την κανονικότητα που στερήθηκαν, χωρίς να παραμένουν όμηροι όσων αρνούνται τα εμβόλια.
Ένα κίνητρο ή μια επιβράβευση που αποτιμάται πολύ περισσότερο από τα 150 ευρώ που δόθηκαν στους νέους 18 έως 25 ετών προκειμένου να δώσουν ώθηση στην εμβολιαστική διαδικασία.
Τι θα ισχύει
Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.
Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα (αμιγείς χώροι) προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.
Στους μικτούς κλειστούς χώρους η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.
Νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα γίνει με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 15.000 άτομα, καθώς δεν περιλαμβανόταν στις χθεσινές ανακοινώσεις. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πληρότητα να βρίσκεται στο 60%.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων
Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στους «αμιγείς» χώρους. Αρμόδια πηγή σημείωνε ότι εν μέρει εναπόκειται στον επαγγελματισμό των ιδιοκτητών αφού επιλέγουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες να φροντίσουν το ίδιο για το προσωπικό τους. Παράλληλα, συνεκτιμάται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καφέ και εστιατόρια είναι νεαρής ηλικίας που μπορεί να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό και να δοθεί ένας μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας. Δεν αποκλείεται μέχρι τις 15 Ιουλίου να επανεξεταστεί το θέμα και να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.
Ο τρίτος πυλώνας για την δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Γεραπετρίτης έχει κλειδώσει ύστερα και από το πράσινο φως της επιτροπής Βιοηθικής για τους υγειονομικούς και τους διοικητικούς των δομών υγείας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και για τους νέους τροφίμους των μονάδων φροντίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όσους κατατάσσονται για να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία και τους αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Πηγή: iefimerida.gr