Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός. Έτσι έγινε και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, την οποία έχει θέσει υπό μετάβαση εδώ και δύο χρόνια – περίπου δηλαδή δέκα χρόνια αργότερα από την πραγματική εκκίνηση της μεταλιγνιτικής περιόδου.
– Η επίσκεψη τοποθετήθηκε σε χρόνο όπου θα μπορούσε να πει πράγματα, και συνδέθηκε άμεσα με το υπό κατάθεση στη Βουλή, νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη Δίκαιη Μετάβαση. Συνεπώς δεν μίλησε για κάτι που θα γίνει, αλλά για τους νομοθετημένους μηχανισμούς που θα τρέξουν τη μετάβαση, μετά την ολοκλήρωση του διετούς σχεδιασμού.
– Ο Πρωθυπουργός άκουσε όλους τους φορείς σε μία πρωτοφανώς πολύωρη σύσκεψη, όπου ακούστηκαν πλήθος σχολίων και παρατηρήσεων, ενώ εκφράστηκε και η αγωνία των άμεσων εκπροσώπων της περιοχής που είναι οι Δήμαρχοι.
– Μεγάλη είναι η σημασία που δόθηκε στην καινοτομία, και στην αύξηση της επιστημονικής και ερευνητικής μάζας της περιοχής. Η σημαντικότερη για τον Πρωθυπουργό από τις συναντήσεις που έγιναν, φαίνεται να είναι η συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μείζον θέμα ήταν ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ο οποίος δημιουργείται στην Κοζάνη και φιλοδοξεί να προσελκύσει επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, και να δημιουργήσει θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων.
– Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που έρχονται στην περιοχή, τόσο μεγάλες που είναι πιθανόν μία από αυτές να δώσει πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας. Το σύνολο δε των πόρων (δημόσιοι και ιδιωτικοί) που θα πέσουν στη Δυτική Μακεδονία στα πλαίσια της Μετάβασης, είναι πάνω από 7,5 δις ευρώ. Επέμεινε πολύ, στα επιπλέον κίνητρα που θα έχει ένας επενδυτής αν φέρει την επένδυση του στην περιοχή.
– Την επίσκεψη Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ζήτημα για το οποίο δέχτηκε μεγάλη πίεση τόσο από τους Δημάρχους όσο και από τους συνδικαλιστές. Ο πρωθυπουργός με δεδομένες και τις λογικές αναφορές στην ενεργειακή κρίση, απέφυγε να κάνει αναφορά σε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, κι αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο. Πάντως όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος, “παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που ακούστηκαν για την ταχύτητα της μετάβασης, δεν ακούστηκε κανείς να λέει ότι δεν είναι η σωστή επιλογή”. Στον αντίποδα, υπήρχαν και Δήμαρχοι από άλλες πολιτικές παρατάξεις όπως ο Λάζαρος Μαλούτας που είπαν με τρόπο ξεκάθαρο πως η απολιγνιτοποίηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
– Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, έκανε η δήλωση του σχετικά με το μέλλον της 5ης Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Ενώ στο παρελθόν ο Γιώργος Στάσσης έχει αναφερθεί στην πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη μετασκευή της ώστε να καίει Φυσικό Αέριο, ο Πρωθυπουργός με ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε πως οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Όπως είναι λογικό, η Κυβέρνηση σταθμίζει τις επιλογές της, και λαμβάνει υπόψη της όλα τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με προγενέστερες κυβερνητικές τοποθετήσεις, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο μονάδων λαμβάνονται με όρους οικονομικούς και όρους βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση με τη δήλωση αυτή, παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο για την παραμονή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
– Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη λύση που ήδη έχει δοθεί για τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής σε συνεργασία με τους Δημάρχους, ενώ σημείωσε πως η χρηματοδοτείται από την Πολιτεία η συνδεση της Τηλεθέρμανσης με την 5η Μονάδα.
– Μεταξύ των “ζουμερών” παραπολιτικών που βγήκαν από τη σύσκεψη, ήταν η (μη) αντίδραση του Πρωθυπουργού στο αίτημα του Λάζαρου Μαλούτα για τη δημιουργία καινούργιου Νοσοκομείου στην Κοζάνη. Ο Δήμαρχος Κοζάνης το ‘πε και το ‘κανε, παρά το ότι γνώριζε εκ των προτέρων το ότι στη λογική του Πρωθυπουργού είναι το συμμάζεμα των Νοσοκομείων και όχι η κατασκευή νέων χωρίς σχέδιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μητσοτάκης το προσπέρασε και δεν έκανε κανένα σχόλιο. Αντί να πει “ναι” σε ένα …εμβληματικό έργο στα πλαίσια της μετάβασης, επέμεινε στην ανάγκη εξορθολογισμού του υγειονομικού χάρτη.
– Ο Μητσοτάκης με έναν τρόπο έξυπνο και απλό, φαίνεται πως θα καταφέρει να λύσει το θέμα της Ακρινής και της μετεγκατάστασης της. Μετά από δέκα χρόνια κοροϊδίας από διάφορες Κυβερνήσεις, έρχεται ο Πρωθυπουργός και επί της ουσίας προτείνει τη μη μετεγκατάσταση, δίνοντας σημαντικά κίνητρα στους κατοίκους. Η πρόταση αυτή θυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες έχει ζυμωθεί στην κοινωνία του χωριού, και έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές. Ποιος θα το πίστευε πριν από λίγα χρόνια, ότι οι κάτοικοι θα συζητούσαν τη μη μετεγκατάσταση του χωριού τους; Κι όμως.
– Τελευταίο, αλλά ίσως σημαντικότερο από αυτά που άφησε πίσω της η επίσκεψη Μητσοτάκη, ήταν η πρωθυπουργική πρόταση για τη δημιουργία ξενόγλωσσων Τμημάτων Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου στην Πτολεμαΐδα. Ο Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τον Πτολεμαϊδιώτη Πρύτανη Θεοδουλίδη, ανοίγουν την πόρτα σε ξένους φοιτητές σε επαγγέλματα που σύμφωνα με διεθνείς έρευνες θα έχουν πολύ υψηλή ζήτηση όπως η Νοσηλευτική.