Η επί δεκαετιών δραστηριότητα της λιγνιτικής παραγωγής άφησε το αποτύπωμά της στο λεκανοπέδιο κι’ αυτό μας καθιστά την υποχρέωση να σκεφτούμε με πολύ παραγωγικό τρόπο το μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής. Η περιοχή έχει παρελθόν, παρών και μέλλον, χρειάζεται επομένως ένας σχεδιασμός με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νέο ενεργειακό τοπίο, για το πώς μπορεί να είναι η περιοχή σε 30 χρόνια.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε σύσκεψη με τους φορείς που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η οποία ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις ώρες. Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε αρχικά την αυτοκριτική του, επειδή στους 13 μήνες που είναι υπουργός δεν επισκέφτηκε το ενεργειακό κέντρο και άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των τοπικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων πληττομένων, των προέδρων των υπό μετεγκατάσταση οικισμών και όλους όσους πήραν το λόγο. Έδειξε ότι γνωρίζει τα θέματα που τέθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά εξετάζονται και προωθούνται λύσεις στην κοινή επιτροπή που συστάθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας, ΔΕΗ και των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν εύκολα, αλλά σκαλώνουν στα γρανάζια της καθημερινότητας και της γραφειοκρατίας, τα οποία πρέπει και μπορούν να ξεκολλήσουν». Ειδικά για τις μετεγκαταστάσεις για τις οποίες οι τοπικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν ανησυχίες, ο υπουργός διαβεβαίωσε συγκεκριμένα για την Ακρινή και τους Ανάργυρους, ότι «έχει προχωρήσει πάρα πολύ – κατά 99,8% είπε χαρακτηριστικά – το θέμα των Προεδρικών Διαταγμάτων».
Θετικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογηθούν στο θέμα της δημιουργίας Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, το οποίο έθεσε στην παρέμβασή της η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ΛΑΕ, Ευγενία Ουζουνίδου, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να μην υπάρχει αυτή Επιθεώρηση Μεταλλείων σε μια περιοχή με τόσο μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο Π. Σκουρλέτης ομολόγησε πως δεν γνώριζε το θέμα, είπε ότι κακώς δεν έγινε μέχρι τώρα και συμφώνησε ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης πρότεινε τη δημιουργία του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων να έχει έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο της Π.Ε. Κοζάνης, μόλις θα παραδοθεί.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επανέλαβε τη θέση του για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι πρέπει να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, καθώς, όπως είπε η πώλησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μια νεοφιλελεύθερη εμμονή και ένα παρωχημένο σχέδιο». Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ζήτησε τη συμπαράταξη των κοινωνικών δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας, αυτοδιοίκησης, συνδικάτων κ.λ.π., ώστε να υπάρξει ευμενής κατάληξη.
Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε ότι «είμαστε μαζί σου για το 17% και τη διασφάλισή του μαζί με το 34% και χαιρόμαστε που είστε εσείς υπουργός και έχετε αυτή τη θέση. Όμως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φοβόμαστε ότι θα πωληθεί, καθώς διαβάζουμε ότι το Υπεραταμείο μπορεί να εκποιεί τις επιχειρήσεις που εισέρχονται σ’ αυτό. Χαιρόμαστε που η δική σας άποψη ταυτίζεται με τη δική μας και όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε από κοινού να τα διασφαλίσουμε».
Ανησυχία για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας
Ο Σάββας Ζαμανίδης, χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός της μέχρι τώρα μονοδιάσταστης ανάπτυξης της περιοχής της Εορδαίας, προσθέτοντας πως «έπρεπε και πρέπει να σχεδιάσουμε έναν ολοκληρωμένο τρόπο ανάπτυξης». Ωστόσο, είπε ότι «λείπουν οι εκτάσεις» και ζήτησε τα χιλιάδες στρέμματα που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ να τα επιστρέψει στους αγρότες της περιοχής για καλλιέργεια. Ο δήμαρχος Εορδαίας ζήτησε επίσης να δοθεί ώθηση στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. «Σε τρία χρόνια και μέχρι να λειτουργήσει η «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5» θα έχουμε θέμα με την τηλεθέρμανση, καθώς ο ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας έχει ημερομηνία λήξης».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, πρότεινε την κατάρτιση ενός σχεδίου μετάβασης στη νέα εποχή, κάνοντας λόγο για ένα «ειδικό πακέτο για συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, λέγοντας ότι «δεν είμαι αισιόδοξος», καθώς «υπάρχει ο νόμος αλλά δεν υπάρχουν δεσμεύσεις από πλευράς ΔΕΗ».
Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, χαρακτηρίζοντας «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική» την όλη διαδικασία, καθώς και την ίδια την επίσκεψη του υπουργού. Να σημειωθεί ότι ο Π. Πλακεντάς ήταν ο πρώτος που είχε θέσει, πριν από πολύ καιρό σε σύσκεψη στην Αθήνα, με έντονο τρόπο στον κ. Σκουρλέτη, ότι είναι επιβεβλημένο να επισκεφτεί την περιοχή και να διαμορφώσει άποψη από πρώτο χέρι.