Σώζεται για την ώρα από την κατεδάφιση ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για τον οποίο ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα πειραχτεί μέχρι την εκπόνηση μιας οριστικής μελέτης για τα κτήρια του ενεργειακού κέντρου της περιοχής, ειδικότερα ποια θα πρέπει να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πρότασης του δήμου Εορδαίας για τη δημιουργία βιομηχανικού μουσείου.
Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε στη σημερινή συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στην οποία εκ μέρους της επιχείρησης παρίστασο η γενική διευθύντρια Ορυχείων, Όλγα Κουρίδου, ενώ την τοπική αντιπροσωπεία πλαισίωναν ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Βασίλης Μιχελάκης ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας και ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης.
Τη θέση να παραμείνει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και κάποια άλλα κτήρια που είναι συνυφασμένα με την βιομηχανική ανάπτυξη και την ιστορία της περιοχής, ανέπτυξε στον πρόεδρο της ΔΕΗ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Ο Μ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς ως επιχείρηση που αναγνωρίζουμε την προσφορά της Πτολεμαΐδας και της ευρύτερης περιοχής, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε εντάσεις και αντιδικίες, αλλά επιδιώκουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία». Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί μέχρι να υπάρξει μία συνολική μελέτη, από την οποία θα προκύψει ποια κτήρια είναι αυτά που έχουν μία ιδιαίτερη αναφορά και αξία, ώστε να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου. Μάλιστα η ΔΕΗ δέχεται η μελέτη αυτή να εκπονηθεί σε συνεργασία των υπηρεσιών της επιχείρησης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Εορδαίας.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιες άμεσες ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν, όπως είναι οι κατεδαφίσεις ορισμένων πρόχειρων κατασκευών ή κτισμάτων χωρίς κάποια μουσειακή αξία. Η ΔΕΗ μάλιστα υποστηρίζει ότι οι κατεδαφίσεις αυτές εντάσσονται μέσα σε έναν συνολικό σχεδιασμό και επιπλέον υπάρχει και άδεια της Πολεοδομίας για την κατεδάφισή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αιτίαση αυτή δεν υπήρξε σοβαρός αντίλογος ή διαφωνία από πλευράς της τοπικής αντιπροσωπείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεσμεύτηκε, τόσο για τη συνολική μελέτη που θα καθορίζει τα κτήρια που πρέπει να παραμείνουν για δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, όσο και για ενδεχόμενες άμεσες κατεδαφίσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, να φέρει εντός τριημέρου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μία εισήγηση για την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Παράλληλα η εισήγηση αυτή θα κοινοποιηθεί και στον δήμαρχο Εορδαίας, ο οποίος θα τη φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Εφόσον η εισήγηση εγκριθεί από τα δύο όργανα, τότε θα προχωρήσει ο σχεδιασμός. Ένας σχεδιασμός που μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική μελέτη – ίσως και για περίπου πέντε χρόνια – θα αφήσει άθικτο τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι το ιστορικό αυτό κτήριο θα εξαιρεθεί από τη μελέτη και δεν θα κατεδαφιστεί ποτέ, παραμένοντας ως η βασική κτηριακή υποδομή του βιομηχανικού μουσείου που προτείνει ο δήμος Εορδαίας.