Η εισαγγελία έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης μετά από καταγγελίες – Μπαλάκι οι ευθύνες
Αντιμέτωπα με τη διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται καταστήματα εστίασης στο πέταλο της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες ομάδας πολιτών για παράνομη σύνδεση και χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στους εξωτερικούς τους χώρους, δηλαδή εκτός της οικοδομικής γραμμής, όπως ορίζει ο νόμος.
Μάλιστα οι καταγγελίες έφτασαν και μέχρι την Εισαγγελία η οποία έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες διακοπής του ρεύματος.
Οι καταστηματάρχες που κινδυνεύουν από την προσεχή Τρίτη το βράδυ να μείνουν στο σκοτάδι, χάνοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους, καθώς η πλειονότητα του κόσμου κάθεται ακόμη στους εξωτερικούς χώρους, είναι στα «κάγκελα» και καλούνται από σήμερα να ξηλώσουν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις τους, μεταξύ των οποίων φωτισμός, ηχοσυστήματα και ηλεκτρικές θερμάστρες.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία στον κλάδο της εστίασης Δημήτρη Εικοσιδυό, όλα ξεκίνησαν όταν μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών προέβη αρχικά σε καταγγελίες στον δήμο, κατόπιν στην Περιφέρεια και τελικά και στον ΔΕΔΔΗΕ, για 20 καταστήματα τόσο στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στις Καρόλου Ντηλ και Κούσκουρα, τα οποία λειτουργούν εξωτερικούς χώρους με την άδεια που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιούν ρεύμα για να τους φωτίσουν.
Ο κ. Εικοσιδυός σημειώνει στη Voria.gr ότι όταν δόθηκαν οι άδειες από τον δήμο Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα, και μάλιστα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ουδέποτε τους είπαν κάτι για την ηλεκτροδότηση των εξωτερικών χώρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 29 Ιουνίου λαμβάνουν ένα έγγραφο από την Περιφέρεια, κατόπιν καταγγελίας, που λέει ότι ο νόμος απαγορεύει να βγαίνει ρεύμα έξω από την οικοδομική γραμμή και συνεπώς πρέπει να αφαιρεθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, εκτός αν υπάρχει ειδική εγκατάσταση βάσει ενός κώδικα τακτοποίησης ηλεκτρολογικών θεμάτων. Σημειωτέον, αναφέρει o ίδιος, ότι όλα αυτά γίνονται όταν η κυβέρνηση παίρνει μέτρα στήριξης για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν τους εξωτερικούς χώρους.
Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες προχωρούν στις ανάλογες ενέργειες και ετοιμάζουν τα σχέδια που τους ζητήθηκαν και τα καταθέτουν στη ΔΕΗ. Ωστόσο έχει γίνει καταγγελία και στον ΔΕΔΔΗΕ, με την κατηγορία για πλημμελή καθήκοντα, καθώς δεν εφαρμόζουν τον νόμο.
Ο κ. Εικοσιδυός λέει πως, παρά το γεγονός ότι από τον ΔΕΔΔΗΕ τούς είχε ζητηθεί να κάνουν σχέδια για την πρόσθετη εγκατάσταση, ενημερώνονται από δεύτερο έγγραφο στις 18 Αυγούστου ότι πρέπει να κάνουν νέα κατάθεση σχεδίων χωρίς την εξωτερική εγκατάσταση.
«Πριν προλάβουμε να δούμε τι συμβαίνει, τι ισχύει, τι να κάνουμε, έρχεται η ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά την εισαγγελική παραγγελία, ότι εάν δεν ξηλωθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε 13 επιχειρήσεις μέχρι την Τρίτη, ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος», αναφέρει ο κ. Εικοσιδυός, ο οποίος μάλιστα αναρωτιέται «γιατί μόνο στις 13 και όχι σε όλες».
«Αναγκαζόμαστε σήμερα να τα ξηλώσουμε όλα, να είμαστε στο σκοτάδι και να δούμε τι θα συμβεί» αναφέρει.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «παιχνίδι ευθυνών» μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και του ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του δημάρχου για να δοθεί λύση.
Επιχειρηματίας που επίσης κλήθηκε να ξηλώσει τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις στον εξωτερικό του χώρο λέει στη Voria.gr ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση, καθώς όλα αυτά γίνονται σε δύσκολες εποχές λόγω του κορωνoϊού. «Θέλουμε να δοθεί άμεσα μια λύση η οποία θα είναι μόνιμη. Πρέπει επιτέλους ο δήμαρχος και η Περιφέρεια να δώσουν μια μόνιμη λύση. Να πούμε ότι, εάν υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή του νόμου, το πρόβλημα δεν θα αφορά μόνο τα δικά μας καταστήματα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλη τη χώρα» σημειώνει.
Τι λέει ο δήμος Θεσσαλονίκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης δηλώνει στη Voria.gr ότι ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα για το οποίο, όπως λέει, πρέπει να επιληφθεί η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης και η Βούλα Πατουλίδου. «Ο δήμος δεν έχει καμία σχέση, η κ. Πατουλίδου έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Το ρεύμα απαγορεύεται σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα, είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει γίνει μια καταγγελία από τον Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια το έδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ», τονίζει.
Η θέση της Μητροπολιτικής Ενότητας
Από την πλευρά της Μητροπολιτικής Ενότητας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου αναφέρει στη Voria.gr ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι αρμόδιος να ξεκινήσει τη διαδικασία, ωστόσο όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει το πρόβλημα από τον Ιούνιο, δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. «Έπρεπε να πάρει απόφαση ο δήμος για να μπορούν να έχουν ρεύμα έξω, όπως έκανε και με τα τραπεζοκαθίσματα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. Αυτό ήταν προααπαιτούμενο από τον ΔΕΔΔΗΕ για να μπορούν να πάρουν την άδεια λειτουργίας για ρεύμα στους εξωτερικούς χώρους. Δεν φταίει η Περιφέρεια ούτε η Πατουλίδου. Πέταξαν σε εμάς το μπαλάκι για να φύγει το πρόβλημα από τους ίδιους. Δεν μπορεί να αποφασίζει άλλος για τη δική σου αρμοδιότητα», επισημαίνει.
Οι επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν απόψε σύσκεψη προκειμένου να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «βύθιση» των εξωτερικών τους χώρων στο σκοτάδι από την Τρίτη το βράδυ.
Πηγή: voria.gr