Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ειδικών προγρμμάτων για το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών.
Ακολουθεί όλο το κείμενο της ομιλίας:
« Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με δύο σύντομες παρατηρήσεις, επιχειρώντας να συνδέσω την πραγματικότητα με τη «φυγή από την πραγματικότητα». Το τελευταίο διάστημα, ακούμε από την αντιπολίτευση πολλές εκδοχές διατυπώσεων εν είδει συνθημάτων. Η Ν.Δ. μας καλωσορίζει -ως φορέα πολιτικό- στην πραγματικότητα. Σήμερα η Ν.Δ. επιλέγει να δραπετεύσει από την πραγματικότητα, γιατί η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια γενναία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και μακάρι να επιτευχθεί από αυτή την Επιτροπή και να ξεκινήσει και να μπει ένας θεμέλιος λίθος από αυτήν την Κυβέρνηση.Δυστυχώς η Ν.Δ. είναι απούσα από την αίθουσα αυτή.
Το δεύτερο σχόλιο αφορά τα όσα είπε ο συνάδελφος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρατηρώντας ότι πολλές προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης εμπεριέχονται στο πλαίσιο που κατατίθεται σήμερα. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και εκτιμώ πως ήταν το ζητούμενο. Να θυμηθούμε λίγο τον Σεφέρη: «είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας». Επομένως, κανείς δεν διεκδικεί το απόλυτο. Χαίρομαι για την πάγια θέση του Υπουργού να υπάρξει συναίνεση και συνθετικό κλίμα στην Επιτροπή προκειμένου να προκύψει, ένας ουσιαστικός διάλογος και ένα σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, οφείλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω , διότι καταλαβαίνω ότι το υλικό που έχουμε στα χέρια μας είναι προϊόν δουλειάς πολλών ανθρώπων και πολλών ωρών. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν.
Θα σταθώ σήμερα περισσότερο σε ένα θέμα το οποίο ακούγεται λίγο ως σύνθημα, ως πρόθεση, αλλά πολλές φορές δεν αποκτά περιεχόμενο. Αναφέρομαι στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, δηλαδή στο ρόλο των τεχνών κυρίως στην εκπαίδευση. Κάθε έννοια παιδείας εμπεριέχει αυτονόητα την έννοια του πολιτισμού. Επομένως, δεν μπορώ να αντιληφθώ καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που να είναι ανεξάρτητη από τον πολιτισμό…Νομίζω ότι το καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα και η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, γιατί χρειαζόμαστε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που θα οδηγεί σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να φορτίζει την ευαισθησία και τη φαντασία των νέων ανθρώπων και να οδηγήσει σε νέους δρόμους.