Σε μια εποχή που οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις για να εξοικονομήσουν ένα καλό εισόδημα, για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν να έχουν μια απασχόληση που τους γεμίζει ευχαρίστηση και κίνητρο για εξέλιξη, η ίδρυση μιας επιχείρησης φαίνεται συχνά να είναι η απάντηση σε όλες τις προσδοκίες τους.
Είναι απαραίτητο να ειπωθεί ότι όσο ωραίο και αν ακούγεται το να είσαι το αφεντικό μιας επιχείρησης, το ρίσκο και οι ευθύνες που έρχονται με μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση είναι μεγάλες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επωφελήθηκαν από επιδοτήσεις του κράτους για νέους επιχειρηματίες, από προσφορές παροχών και από επιχειρηματικά δάνεια, αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν και έκλεισαν.
Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και στο δικό σου επιχειρηματικό ξεκίνημα, παρακάτω δίνονται μερικές ερωτήσεις που αξίζει να βρεις τις απαντήσεις πριν αρχίσεις τις διαδικασίες.
- Τι θα κάνει την δική σου επιχείρηση να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;
Παρθενογένεση δεν υπάρχει πουθενά. Σίγουρα αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς ήδη προσφέρεται εκεί έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσεις το όνειρό σου. Αντιθέτως, θα πρέπει να σκεφτείς πώς θα καταφέρεις να κάνεις την δική σου επιχείρηση να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Δεν χρειάζεται δηλαδή να βρεις μια πρωτότυπη ιδέα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, αλλά να βρεις κάτι αυθεντικό, την προσωπική πινελιά που θα κάνει την δική σου επιχείρηση να φαίνεται σαν κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, αν βγεις μια βόλτα έξω, θα δεις εκατοντάδες καφετέριες. Όλες, όμως, είναι διαφορετικές: ακολουθούν ένα διαφορετικό στυλ διακόσμησης, απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικά γούστα και μουσικές προτιμήσεις.
- Έχεις ένα οικονομικό πλάνο για την πορεία των πρώτων μηνών;
Με το που ξεκινάς μία επιχείρηση τα έξοδα είναι πολλά, καθώς θα πρέπει όλα να λειτουργούν ρολόι σαν να έκανες αυτή την δουλειά χρόνια, αλλά τα έσοδα είναι πενιχρά, αφού τώρα ξεκινάς για να σε μάθει ο κόσμος και να αποκτήσεις πελατεία. Για αυτό είναι σημαντικό να εκτιμήσεις ρεαλιστά τα έξοδα και τις ανάγκες σου, ώστε να κάνεις τις πιο συμφέρουσες επιλογές, χωρίς να κινδυνέψεις μέχρι όντως να σταθείς στα πόδια σου οικονομικά. Η δική σου ανάληψη ευθυνών σε τομείς που αργότερα θα έχεις την οικονομική δυνατότητα να προσλάβεις επαγγελματίες και ο σχεδιασμός ενός πλάνου για το πώς θα μπορέσεις να φτάσεις στα αυτιά όσων περισσότερων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες που προσφέρεις γίνεται, θα σου επιτρέψουν να επιβιώσεις μέχρι να αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα κέρδη.
- Αναζήτηση του κατάλληλου προγράμματος ρεύματος
Αν δεν έχεις ρεύμα, όχι μόνο οι περαστικοί και οι ενδιαφερόμενοι θα νομίζουν ότι η επιχείρησή σου είναι κλειστή αλλά δεν θα μπορείς να ενεργοποιήσεις τα μηχανήματα που θα σου επιτρέψουν να δουλέψεις. Η παγίδα με τις επιχειρήσεις είναι ότι ακριβώς λόγω των πολλών κιλοβατώρων που χρειάζονται, οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται πάντα φουσκωμένοι. Μπορείς να βρεις φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις από την Watt+Volt και να αποτρέψεις μερικά αχρείαστα έξοδα. Αντίθετα μπορείς να ξοδέψεις τα χρήματα που θα κερδίσεις από οικονομικά προγράμματα ρεύματος στο να κάνεις την επιχείρηση σου πιο όμορφη, αισθητικά, και σίγουρα στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρεις.