Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Θεόδωρο Θεοδουλίδη – Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας για ακαδημαϊκά ζητήματα του ιδρύματος.
Ερωτηθείς για επικείμενη ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση στα ΑΕΙ της χώρας και ιδίως για το ΠΔΜ, απάντησε πως στις αρχές Μαΐου θα γίνει επικείμενη Σύνοδος Πρυτάνεων, όπου θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και τα ζητήματα που έχει το κάθε ίδρυμα, ώστε να επανέλθουν με σχετικές προτάσεις.
Αναδιάρθρωση
Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων ο κ. Θεοδουλίδης απάντησε πως δεν υπάρχει σήμερα κάτι απτό. Η «γραμμή» του υπουργείου, είναι πως δεν οδεύουμε σε νέα ίδρυση τμημάτων, αλλά σε νέα προγράμματα σπουδών, κάτι που το χαρακτήρισε ενδιαφέρον. Στο ίδρυμα αυτό συζητιέται, εξηγώντας πως θα μπορεί να αφορά σε νέο τμήμα που θα μπαίνει μεν στο μηχανογραφικό, αλλά θα δημιουργείται με τις υπάρχουσες υποδομές και με το υπάρχων ανθρώπινο δυναμικό. Λ.χ. για ένα τμήμα σπουδών στην πληροφορική, θα μπορέσει να δημιουργηθεί και ένα δεύτερο σε μια διαφορετική κατεύθυνση πληροφορικής. Αυτό, όμως, θα αυξήσει τον εκπαιδευτικό φόρτο. «Ένα πανεπιστήμιο θα μπορέσει να προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών του. Αυτό εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου τα τμήματα είναι πολύ λίγα, αλλά προσφέρονται πολλά προγράμματα σπουδών», είπε χαρακτηριστικά. Η εν λόγω συζήτηση αφορά τον Σεπτέμβριο του ’26 και πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, που απαιτεί διάφορα στάδια εγκρίσεων και πιστοποιήσεων.
Προσέθεσε πως τα νέα τμήματα δεν λύνουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Για το τμήμα Λογοθεραπείας, απάντησε πως εξετάζεται, τονίζοντας πως ένα νέο τμήμα πρέπει να βασιστεί σε υφιστάμενες υποδομές και προσωπικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα τμήματα της Πτολεμαΐδας δεν μπορούν να στεγάσουν ακόμη ένα (τρίτο) τμήμα. «Γίνεται κοινή προσπάθεια να ενταχθούν μελέτες, ώστε μαζί με τις εστίες στο π. Στρατόπεδο Φούφα, να κατασκευαστεί η νέα εκπαιδευτική δομή», αποκάλυψε ωστόσο, λέγοντας επίσης πως εργολάβος του δήμου Εορδαίας κάνει παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτήριο.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πόσο αγγίζει το ίδρυμα, απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά και ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται κατά 4-5% ετησίως.
Εστίες
Για την κατασκευή των φοιτητικών εστιών, σε λίγες ημέρες θα μπουν στη βάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με 5 μεγάλες κατασκευαστικές να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι εκπρόσωποί τους θα επισκεφθούν την περιοχή και από τη στιγμή που επιλεγεί ο ανάδοχος εντός τριετίας θα κατασκευαστούν, ξεκαθάρισε. Στην Πτολεμαΐδα θα γίνουν στο π. Στρατόπεδο Φούφα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και ο δήμος παραχωρεί στο Πανεπιστήμιο τις σχετικές εκτάσεις.
Κολέγια
Για τα τμήματα επιστημών υγείας του πανεπιστημίου, μετά τις εξελίξεις με τα κολέγια, ο κ. Θεοδουλίδης έκανε λόγο για μια γενική διατύπωση που υπάρχει και κανονικά δεν αφορά τα πανεπιστήμια και τα τμήματα, αλλά κυρίως τους επαγγελματικούς συλλόγους. «Μας αγγίζει έμμεσα λόγω της ανησυχίας που υπάρχει. Έγιναν σχετικές συζητήσεις στη Σύνοδο, και βγήκαν ανακοινώσεις κατά της διαδικασίας, αλλά το υπουργείο εμμένει, καθώς εφαρμόζουν ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Για το ακαδημαϊκό εξάμηνο
Για τη συζήτηση που υπάρχει για την καθυστέρηση στο ακαδημαϊκό εξάμηνο, απάντησε πως πάντα υπάρχει κενό ανάμεσα στην εξεταστική και το εξάμηνο, ενώ εφέτος το κενό αυτό θα είναι τρεις εβδομάδες. «Το κενό ήταν αναγκαίο για να προλάβουμε να προσλάβουμε έκτακτους καθηγητές. Καθυστέρησε η διαδικασία, υπήρξε χρηματοδοτικό κενό, οπότε πήγαμε πιο πίσω το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τελικά η μετακίνηση και καθυστέρηση το καλοκαίρι θα είναι μιας εβδομάδας. Αντί για 27/6 θα τελειώσουν στις 4/7. Οπότε ανακοινώσεις που βγήκαν δεν ισχύουν», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως το ίδρυμα είναι υποστελεχωμένο και βασίζεται σε έκτακτους καθηγητές, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα.
Τέλος, στο κατά πόσο βοηθήθηκε το Π.Δ.Μ. με τη Δίκαιη Μετάβαση, απάντησε πως «περισσότερο είναι στα λόγια και λιγότερο στα έργα», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπήρξε πολύ μεγάλη υποστήριξη στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του ιδρύματος (εστίες κλπ), αλλά δεν υπήρχε υποστήριξη στον τακτικό προϋπολογισμό. «Έχουμε προβλήματα σε θέματα καθημερινής λειτουργίας για λειτουργικές δαπάνες, ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ιδρύματα», κατέληξε.